Počeo da radi  „Kutak za devojke”

VRANJE

U prostorijama Odbora za ljudska prava Vranje prvi put u južnoj Srbiji  zvanično je počeo da radi Kutak za devojke u okviru projekta „SOS sigurno mesto za devojke”.

Ovaj pilot Projekat je podržala Ambasade Australije i u naredna četiri meseca u kutku će devojke moći da se druže, organizuju razne aktivnosti, posete radionice na različite teme. Moto je „Nasilje nije kul”.

„Postojanje kutka pomoći će devojkama da usavrše veštine za prepoznavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici kao i promovisanje rodne ravnopravnosti. Pružiće podršku devojčicama kada je u pitanju nasilje u porodici i rizično ponašanje i edukovati ih da prepoznaju nasilje, postavljaju ograničenja i promene svest o ovom problem. One će kasnije postati prenosioci znanja za prijatelje i drugu školsku decu. Neke od radionica koje će biti održane u kutku su  etiketiranje, rod i pol, ljubavni odnosi, žensko telo, reproduktivno zdravlje i seksualno prenosive bolesti, šta je nasilje i ciklus nasilja, nasilje na internetu i prekidanje tišine i traženje pomoći”, kažu u Odboru za ljudska prava.

Pored postojanja Kutka za devojke, na tematskim radionicama u srednjim školama u Vladičinom Hanu, Surdulici i Vranju devojke će dobiti osnovne infromacije o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati, ciklusu nasilja i kako se mogu zaštititi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare