Počelo sudjenje po tužbi Žena u crnom protiv Informera

BEOGRAD

(NUNS)

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo suđenje po tužbi nevladine organizacije (NVO) Žene u crnom protiv vlasnika i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informer Dragana Vučićevića.

NVO Žene u crnom tužile su Vučićevića zbog povrede ugleda časti i dostojanstva, kao i iznošenja neistinitih informacija u tekstu “Žene u crnom strani plaćenici” koji je objavljen 9. novembra 2016. godine.

Ta NVO tvrdi da su u tekstu namerno izneti netačni podaci o visini i načinu finansiranja Žena u crnom kako bi se toj organizaciji urušio ugled i označila kao državni i nacionalni neprijatelj, iako je poznata po antiratnom, antifašističkom, antimilitarističkom i feminističkom aktivizmu.

Na današnjem ročištu saslušana je predsednica Žena u crnom Stanislavka Zajović, a Vučećević se nije pojavio jer je, kako je objasnio njegov zastupnik, bio na suđenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po privatnoj tužbi RTS-a.

Stanislavka Zajović na ročištu je negirala sve navode teksta u kojem se tvrdi da je jedini posao te organizacije da optužuje Srbe za ratne zločine.

Ona je kazala da je to kleveta, laž, poziv na linč, zastrašivanje, javno blaćenje, stvaranje atmosfere straha, kao i diskreditovanje organizacije koja se zalaže za očuvanje mira, ženski otpor ratu, odgovornost za ratne zločine i za sve što je vezano za solidarnost sa ugroženima.

“Smatram netačnom, lažnom, klevetničkom i uvredljivom informaciju da optužujemo Srbiju za ratne zločine”, kazala je Stanislavka Zajović.

Prema njenim rečima, cilj Informera je da osporava slobodu govora i organizuje hajke protiv svih koji slobodno misle i zalažu se za pravnu državu.

“To je fenomen lansiranja lažnih vesti”, kazala je Stanislavka Zajović i dodala i da je netačan spisak donatora Žena u crnom koji je Informer objavio, kao i da se spisak može naći u APR-u.

Ona je kazala je da je pre objavljivanja teksta u Informeru niko nije kontaktirao od novinara, već tek posle objavljivanja teksta.

“Rekla sam da je sve lažno što Informer piše o Ženama u crnom”, kazala je ona i dodala da je Informer u pet brojeva objavljivao njenu sliku sa ciframa na glavi što je “predstavljalo direktan poziv na linč i odstrel”.

Dodala je da se posle tekstova u Informeru suočavala sa neprijatnostima na ulici, u gradskom prevoz, na pijaci.

Žene u crnom ne zahtevaju naknadu nematerijalne štete već da Informer objavi presudu.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. decembar, kada bi trebalo da svedoči Dragan Vučićević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare