Počelo polaganje završnog ispita u osnovnim školam

NIŠ

Za učenike osmog razreda osnovnih škola počeo je završni ispit testom iz srpskog jezika. Sutra mali maturanti polažu test iz matematike, a trećeg dana i test iz izabranog predmeta. Birali su između biologije, geografije, fizike, istorije i hemije. Polaganje testa iz srpskog jezika je u svim školama počeo u 9 i trajaće do 11 sati, koliko će trajati i polaganj ostalih testova. Završni ispit osmaci polažu u matičnim školama.

Ove godine polaganje male mature preti i nekoliko novina. Prva se odnosi na to da učenici koji polažu ispit ne mogu da napuste u prvih 45 i zadnjih 15 minuta. Druga novina se odnosi na polaganje izabranog predmeta, a treća na bodove koje mogu da osvoje pojedinačno na svakom testu. Ove godine je to po 14 poena iz srpskog jezika i matematike i 12 poena na testu iz izabranog predmeta.

U Osnovnoj školi „Radoje Domanović“, završni ispit polaže 75 učenika. Direktorka škole Dušica Tričković kaže da je sve spremno za malu maturu i da se nada da će sve proteći u najboljem redu, a da će učenici biti zadovoljni postignutim razultetima. Dodaje da se OŠ „Radoje Domanović“ nalazi već godinama među prvih pet škola u gradu po rezultatima postignutim na završnom ispitu.

„Novina ove godine je i da se kese u kojima se nalaze testovi otvaraju na mestu gde se i polaže u prisustvu svih dežurnih nastavnika i supervizora koji su iz drugih škola. U našoj školi završni ispit polaže 75 učenika, imamo angažovanih 12 dežurnih nastavnika u sali i hodniku škole. Ceo ispitni tok prati i inspektor za prosvetu koji će biti u školi sve vreme dok traje ispit i testovi se ne odnesu i sken centar“, kaže Dušica Tričković.

Za razliku od prošle godine, prema njenim rečima, predstavnici škole će biti u sken centru sve do završetka skeniranja svih testova.

„Ranije je bila samo primopredaja testova, a sada ćemo sačekati i da se testovi skeniraju i time se završava prvi dan polaganja završnog ispita. Skenirani testovi se šalju pregledačima na pregled“, objašnjava Tričković.

Preliminarni rezultati će se znati 26. juna a konačni nakon svih prigovora, 28.juna.

„Danas se polaže test iz matematike a sutra izabrani predmet koji su izabrali pre nekoliko meseci. U našoj skoli je većina učenika, više od 50 posto, izabralo je geografiju. Budući da svi učenici ne polažu isti test, na svim klupama pored rednog broja koji se podudara sa rednim brojem jedinstvenog spiska, piše i predmet koji će učenik polagati. Tako da se redni broj i predmet u skladu sa rednim brojem tako da će vrlo lako distibuirati do učenika“, objašnjava Tričković.

Dodaje da je novina i to da učenici u prvih 45 i zadnjih 15 minuta ne mogu da napuste polaganje ispita.

„Test polažu dva sata. Prvih 45 minuta ne mogu da napuste svoje mesto kao ni poslednjih 15 minuta. Pola sata pre tavršetka ispita dežurni nastavnici su u obavezi da upozore učenike da još jednom pregledaju test, da odgovore koje su dali grafitnom olovkom izbrišu i upišu ih hemijskom i tek onda ga predaju. Inače proceduralne greške mogu da utiču i na rezultat na samom testu“, ističe Dušica Tričković i dodaje da je važno da učenici izađu na završni ispit jer završni ispit znači i završetak osnovne škole. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare