Počelo obeležavanje pola veka Muzej kuće Bore Stankovića

VRANJE

Gradonačelnik Vranja  Slobodan Milenković zvanično je otvorio manifestaciju pod nazivom ,,50. godina Bora je kod kuće“.

„Dela Bore Stankovića ostavila su neizbrisiv trag u srpskom književnom životu. U svojoj pisanoj reči, zabeležio je izvorni dijalekt, tradiciju i običaje starog Vranja. Time nas je zadužio da dragocenosti našeg kulturnog identiteta zauvek pamtimo. U cilju zaštite kulturnih vrednosti koje će naslediti budući naraštaji sanacija Borine kuće je od izuzetnog značaja za Vranje. Dug je bio put od ideje do realizacije, kako bi ovo zdanje iz sredine 19. veka bilo rekonstruisano i revitalizovano kao Borin muzej. Posle perioda ogromnog truda, otvoren je Memorijalni muzej Borisava Stankovića. Njegova kuća dobila je status kulturnog dobra od velikog značaja. Ovom avlijom, godinama unazad, prošlo je na stotine i stotine hiljada posetilaca, mnogo kulturnih radnika, univerzitetskih predavača i umetnika“, rekao je gradonačelnik.

 

Povodom jubileja u dvorištu Borine kuće priređena je prezentacija projekta „Od primarnog do autentičnog – rekonstrukcija, konzervacija i savremeni pristup pola veka kuće Bore Stankovića“.

Gradski većnik, Čedomir Marković je rekao da je izradom projekta Grad načinio prvi korak u spasavanju kultrurno-istorijskog nasleđa. Podsetio je da je ovo jedan od dva projekta kojim je Vranje konkurisalo kod Ministarstva kulture. Reč je o nacionalnom kulturnom dobru od velikog značaja za Republiku Srbiju koje se mora obnoviti i nastaviti da živi.

Današnja postavka pripremljena je u saradnji sa kustosima Narodnog muzeja, koja pored izvoda iz projekta iz 1962. i 2017. godine, sadrži i orginalne dokumente iz vremena otvaranja muzej kuće, orginalni plakat iz 1967. godine, fotografije i novinske članke.

„Deca Bori u čast“, u ponedeljak veče, u dvorištu Muzej kuće, učenici  osnovnih škola ,,Vuk Karadžić“, ,,Dositej Obradović“ i Radoje Domanović“, izvešće muzičko scenski program.

Za utorak je predviđen muzički program „Vranje, Vranje, dragi Boro“. Učestvuju GKUD „Sevdah“, solisti Ivana Tasić, Branislav Stošić i Slobodan Jovanović. Predstaviće se i glumac Dragan Stanković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare