Počelo novo istraživanje Cerjanske pećine

NIŠ

    Cerjanska pećina važi za jednu od najlepših i najnepristupačnijih pećina u našoj zemlji koja je za posetioce je otvorena pre 19 godina, ali još nije istražena do kraja. Sada je ponovo “okupila” speleologe u okviru međunarodne ekspedicije čiji je zadatak da otkriju što više novih podataka o pećini. Ekspedicija koju je organizovala Direkcija za izgradnju grada Niša u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije trajaće do 25.oktobra, a okupila je speleologe iz Irana, Bugarske, Rumunije i Srbije. Sa Cerjanskom pećinom su se prvi sreli planinari čiji je zadatak da zamene užad koja dugo nisu menjana, a potom za njima ulaze i speleolozi. Jedna od najvećih tajni za čijim odgovorom oni tragaju jeste izlaz iz Cerjanske pećine. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije.

    “Nakov ove ekspedicije dobićemo, nadam se, nova saznanja o Cerjanskoj pećini, pre svega o novim  kanalima i novim spajanjima. To je bitno za Direkciju ali i grad Niš koji će dalje koristiti Cerjansku pećinu u naučnim i turističkim svrhama”, kaže Nebojša Lović, direktor Direkcije za izgradnju grada Niša.

U do sada nedovoljno istraženoj Cerjanskoj pećini speleolozi spremno ulaze.

 “Uslovi su opšte poznati i vladaju u svim speleološkim objektima”, kaže Nemanja Milosavljević iz  Planinarskog saveza Srbije.  “Niska temperature, vlaga, voda. Reka je spolja suva, ali već na prvom kilometru srećemo se vodom i rekom koja teče narednih dva kilometara tako da ćemo biti mokri. Temperatura je oko 10 stepeni unutar pećine, konstantan je mrak. Moramo da se prilagodimo tim uslovima kako bi radili i dali maksimum ali i  izvukli što više od istraživanja”.

   Cerjanska pećina nalazi se na 14 kilometara od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. Pećina otkriva predivan svet ispod zemlje satkan od kanala, hodnika i dvorana, kao i bogatstvo pećinskog nakita, stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova. Prema procenama geologa, ova hidrološki aktivna pećina nastala je pre više od 2 miliona godina. Interesantno je da kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela je šest kilometara.

Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 metara koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja. U peđini žive,  uglavnom, slepi miševi i daždevnjaci.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x