POCELI VLASINSKI SUSRETI

VLASOTINCE

Tradicionalni međunarodni naučni skup Vlasinski susreti počeo je danas u Vlasotincu sa temom Država i selo.

Nakon više od dve decenije trajanja ove manifestacije treba da govorimo o odgovornosti svih nas za ono što smo izrekli i odgovornosti onih koji je trebalo da bar delimično sprovedu sve ono što smo ovde govorili, rekao je državni sekretar Ministarstva pojoprivrede i zaštite životne sredine, prof.dr Zoran Rajić, koji je od 1996. prisutan na Vlasinskim susretima.

*Međutim, kada dođete na pozicije sa kojih treba da odlučujete i kad vidite sa kojima sredsvima raspolažete, vidite su neke stvari malo drugačije. Ipak, mi moramo stalno da tražimo načine da pomognemo seljacima, a ne samo da konstatujemo kako ih je sve manje u selima. Ove godine u saradnji sa Minisratsvom omladine i sporta odabrali smo dva grada, Pirot i Valjevo, da sprovedemo projekat pomoći mladima na selu, s ciljem da ih tu zadržimo – dodao je Rajić.
U ime predstavnika lokalne samouprave, prisutnima, kojih je bilo manje nego prethodnih godina, obratila se direktor Kulturnog centra Maja Marković.
*U opštini Vlasotince ima 49 sela, od koji je većina u brdsko planiskom delu opštine. Najveći problem u njima je vodosnabdevanje i mi smo prošle godine radili na nekim privremenim rešenjima kako bi ta sela dobila vodu. Ipak, višedecenijski odliv stanovništva ne možemo rešiti samo na ovaj način*, rekla je Marković.
Učesnici skupa posetiće i Osnovnu školu „Dositrj Obradović“u Svođu a rad nastavljaju sutra na temu Seljak – svoj čovek.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare