Počeli radovi na sanaciji tvrđave

NIŠ

Počeli  su radovi na sanaciji bedema niške Tvrđave, a očekuje se da ubrzo budu i završeni, navela je gradska većnica Andrijana Anastasov. U pitanju je „vraćanje“ lamenih blokova koji su nedavno ispali iz bedema zbog rastenja. Najavila je i da bi uskoro  trebalo da se pronađe rešenje za staranje o Tvrđavi, a to bi , eventualno, moglo da bude preduzeće koje bi isključivo bilo zaduženo samo ta Tvrđavu.                       Ona je istakla i da će JKP „Medijana“ uraditi sanaciju zeljastog bilja i drveća koje raste iz zidina. Sve će biti urađeno po određenoj proceduri koja mora da se ispoštuje kako kamene ploče u zidinama ne bi bile oštećene, pošto je reč o kulturnom spomeniku od velikog značaja za Republiku Srbiju.

                   „Radovi  na sanaciji bedema Tvrđave su počeli i biće  vrlo brzo završeni. Deo kamenih blokova koji nedostaju biće naručen, a veći deo je nađen, oni veći kameni blokovi koji nisu mogli da se pomere, biće vraćeni na svoje mesto. Što se tiče daljeg dela Tvrđave, JKP „Medijana“ će raditi i sanaciju zeljastog bilja i drveća koje raste iz zidina, ali to neće moći da se seče, nego će morati da se tretira po tačno određenim uslovima kako je predvideo Zavod za zaštitu spomenika”, kazala je Anastasov.

                   Najavila je početak radova na rasčišćavanju prostora ispred Beogradske kapije.

                „Tvrđava se uređuje određenim tempom, učestvuju Zavod za zaštitu spomenika, koji daje uslove po kojima se to radi, JKP „Medijana“, izjavila je Anastasov.

                  Dodala je da, kada se radi o  uređenju prostora oko Tvrđave, postoje i problemi a odnose se na omovinsko-pravne odnoese.

              “Tu je grad u pregovorima oko nekih parcela oko zaštićenog dela, van zidina Tvrđave. Želimo da vidimo koji je najbolji način da rešimo to. Sve je to jako komplikovano, ali gledaćemo da narednih godina odaberemo nekog ko će se baviti isključivo Tvrđavom, jer to je spomenik od velikog značaja za Republiku Srbiju”, kazala je Anastasov.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare