Počeli pripremni radovi na izgradnji akva parka

NIŠ-NIŠKA BANJA

 Pripremni radovi na izgradnji Akva parka u Niškoj Banji na potezu Loznog kamena su počeli. Prema rečima Aleksandra Vlajkovića, projekt menadžera ispred konzorcijuma firmi koje grade park, trenutno se obavljaju pripremni radovi na uređenju parcele i montiranju ograde za početak projekta. Akva park će se nalatiti na parceli površine 5,4 hektara, pripremni radovi će trajati sto dana, a iz budžeta Grada Niša u naredne tri godine, kada se planira završetak parka, izdvojeno je blizu milijardu i 700 miliona dinara.

 „Kada završimo pripremne radove krećemo sa iskopima za objekte koji su vezani za zatvoreni i najveći deo parka površine od 3,5 hiljada kvadrata. U njemu će se nalaziti zatvoreni bazen, administrativni deo sa restoranom i spa centar. Dalje imamo bazen sa talasima površine 1740 kvadrata. Radićemo i ostale bazene u čijem su sklopu i rekreativni bazen, vitaliti bazen, lenja reka površine 1100 kvadrata. Sve to u okviru prve faze izgradnje“, kazao je Aleksandra Vlajković.

Početak radova na izgradnji Akva parka, jedne od najvećih investicija Grada, obišla je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima i predsednikom GO Niška Banja Dušanom Živkovićem.

„Ovo je veliki dan ne samo za Nišku Banju kao našu gradsku opštinu već i za grad ali i za region. Graditi akva park na 5,4 hektara je nekada bio san i punih 30 godina se govorilo o tome. Ovo nije predizborno obećanje, ovo je realnost, mašine su na terenu, a za sto dana kada se završe pripremni radovi počeće i izgradnja zatvorenog dela akva parka“, kazala je Sotirovski.

Dodala je da je ovo objekat koji će pomoći Niškoj Banji da bude atraktivna svih 365 dana u godini. Istakla je da je Grad početkom 2021.godine napravio anketu sa Nišlijama i svaki peti zahtev sugrađana je bio da Niš ima akva park.

„Između ostalog rukovodili smo se i time kada smo pravili planove za nove investicije u gradu. Ovo je jedna od najvećih, ne samo u ovoj već i u godinama koje doleze. Park je naša potreba jer ne možemo da zamislimo razvoj turizma bez dobrih sadržaja. Ne možemo da razmišljamo o onome što smo pokrenuli, a to je osnivanje Turističke regije istočne i južne Srbije, ako nemamo jedan ovakav sadržaj“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima onog trenutka kada je odlučeno da se gradi akva park javili su se i hotelijeri koji su kupili dva hotela iz propale privatizacije i krenuli sa pripremom dokumenata a to će povećati smeštajne kapacitete u Banji.

„Ova investicija će doneti i nova radna mesta i ovde će biti zaposleno puno ljudi koji će ostati u Nišu“, dodala je Sotirovski.

Dušan Živković, predsednik GO Niška Banja je naglasio da se na ovaj projekat čekalo mnogo godina i konačno se prešlo sa reči na delo, a zahvalnost za projekat opština duguje Gradu Nišu i Republici Srbiji.

„Akva park će ubuduće biti baza turističkog razvoja GO Niška Banja.Mnogo će značiti i ovo je za nas najveći dan u zadnjih 30 godina“, istako je Živković.

Dušan Rdivojević, direktor KLER-a je podesetio da je izgradnja akva parka samo nastavak kontinuiteta ulaganja Grada u razvoj Niške Banje i ravnomernog razvoja svih delova Grada Niša.

 „Grad je preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u potpunosti opremio ovu zonu sa Ministarstvom privrede u vrednosti od preko 2,5 miliona evra . Ovde sada imamo i saobraćajnice sa vodovodom i kanalizacijom, rasvetom, gasovodnom mrežom. To je bio i preduslov kako bi realizovali investiciju kao što je IMI, a sa akva parkom samo smo nastavili taj kontinuitet. Pored površine na kojoj će se nalaziti akva park imamo i 12 hektara garadskog zemljišta gde očekujemo da upravo akva park bude zamajac u povlačenju hotelijera ne samo u Niškoj Banji već i na ovoj lokaciji“, dodao je direktor KLER-a.Konzorcijum firmi koji je pobedio na tenderu za izradu dokumentacije i izgradnju prve faze akva-parka predvodi beogradski “Alex E&C” d.o.o, a tu su još i Krip-inžinjering iz Beograda i Vodogradnja. Podizvođač konzorcijama je “Vostok investments”.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare