Počeli izbori za nacionalne savete

BUJANOVAC-PREŠEVO-*MEDVEDJA-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Jutros u 7 sati otvorena su biračka mesta za izbore za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na kojima pravo glasa ima 509.315 birača.

Repubička izborna komisija je za neposredne izbore proglasila 58 izbornih lista, dok će četiri saveta birati članove na elektorskim skupštinama.

Prvi put će biti izglasan i formiran Nacionalni savet ruske nacionalne manjine.

Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je sedam, a u poseban manjinski birački spisak upisan je 7.911 birač rusinske nacionalnosti s pravom glasa.

Sledeći po broju lista su pripadnici albanske nacionalne manjine, koji su formirali i predali ukupno šest lista, dok su u njihov birački spisak upisana 35.662 birača.

Romi su ove godine predali pet izbornih lista, četiri ih ima kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste.

Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu listu, a makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska manjina biraće savet na elektorskoj skupštini u Beogradu.

Pravo učešća na izborima imaju oni građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica.

Biračka mesta za neposredne izbore su otvorena od 7 do 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije.

Glasački listići veličine A4 formata sadrže nazive proglašenih lista na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina.

Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja, posle čega sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor, odbore za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare