Počeli  56. Filmski susreti

NIŠ

Prijemom za glumce na platou ispred Gradske kuće, pedajom ključeva grada glumcima i vatrometom, svečano je otvoren 56. Festiva glumačkih ostvarenja u Nišu

.Festival je svečano otvoren u 20,30 sati na Letnjoj pozornici u Tvđavi.  

           

Glumici Ljiljani Blagojević je uručena Nagrada “Pavle Vuisić” koju Udruženje filmskih glumaca Srbije dodeljuje za životno delo. Nakon ceremonije svečanog otvaranja Festivala, kao prvi  u takmičarskom programu prikazan je film “Toma” Dragana Bjelogrlića, o legendi narodne muzike, pevaču Tomi Zdravkoviću, a ovo je bila srpska premijera ovog ostvarenja.              U takmičarskom programu će tokom narednih dana biti prikazani i filmovi “Nečista krv: greh predaka” Milutina Petrovića i “Živ čovek” Olega Novkovića (22. avgust), “Ne igraj na Engleze” Slobodana Pešića i “Dohvati nebo” Milutina Darića (23. avgust), “Aleksandar od Jugoslavije” Zdravka Šotre i “Lihvar” Nemanje Ćeranića (24. avgust), “Pucnji u Marseju” Gordana Matića i “Jedini izlaz” Darka Nikolića (25. avgust), kao i “Oaza” Ivana Ikića i “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića (26. avgust).

              Nakon dodele nagrada i ceremonije svečanog zatvaranja Festivala, 27. avgusta, kao gostujući filmovi, biće prikazani dokumentarac “Glumčina” Vladimira Ristić o Zoranu Radmiloviću i epizoda dokumentarno-igrane serije “Branilac” u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića.

Vladan Živković, umetnički direktor Filmskih susreta, najavljujući ovogodišnji program rekao je da je prvi put doživeo da pri prijavljivanju filma za Festival “neko izričito zahteva u prijavi da njegov film otvori festival, kao što se desilo sa filmom Južni vetar 2.” Budući da su producenti, nakon što zahtev nije usvojen već je predloženo kompromisno rešenje, odustali od projekcije, prve večeri je prikazan samo film “Toma”. “Što se mene tiče, taj njihov zahtev bio je prvi korak ka odbijanju”, naveo je Živković.

                Prema rečima Srđana Savića, direktora Festivala, ovogodišnji Filmski susreti biće programski najbolji u poslednjih deset-petnaest godina.

               “U filmovima koji će biti prikazani pojavljuje se raspon glumaca od vrhunskih profesionalaca do naturščika. Film ‘Ne igraj na Engleze’ imaće svetsku premijeru u Nišu, ‘Oaza’ je osvojila nekoliko nagrada na festivalima, dobar deo filmova koji su na programu tek će imati bioskopski život. Slobodno može da se kaže da Festival nudi za svakog po nešto. Žiri ove godine neće imati lak izbor”, rekao je Savić.

              Za ulazak na Filmske susrete, prema rečima Savića, primenjivaće se stroge epidemiološke mere, tako da će moći da se uđe sa potvrdom o vakcinaciji, potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, urađenim Pi-si-ar testom ili uz brzi antigenski test koji važi 48 sati. Testiranje će moći da se obavi i u Tvrđavi pred Filmske susrete, na pultu “Akva laba”, po ceni od 750 dinara.

U okviru pratećeg programa Filmskih susreta, koji će se odvijati u bioskopu “Sinepleks”, biće prikazan program “Kino region” i novi program- “TV region”, najavio je Dejan Dabić, član selekcione komisije Festivala. Ovi programi će biti besplatni.

               Tokom Filmskih susreta biće održane i izložbe, promocije i radionica, kao i okrugli sto na temu “Glumci voditelji”.

                Ulaznice za Filmske susrete mogu se kupiti u Turističkoj organizaciji Niša u Obrenovićevoj ulici, u Niškom kulturnom centru (Stanoja Bunuševca bb), Кnjižari NКC-a „Branko Miljković“ (Bulevar dr Zorana Đinđića 37) i na ulazu u Oficirski dom. Cena kompleta karata je 2000 dinara. Ukoliko ne budu prodati svi kompleti karata do početka Festivala, pojedinačne ulaznice će se prodavati po ceni od 400 dinara, na dan projekcije, ispred ulaza na Letnju pozornicu, od 19 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare