Počeli 52. filmski susreti u Nišu

NIŠ

Tradicionalnom predajom ključeva grada Niša ovogodišnjoj predsednici žirija, Jelici Sretenović, uručenjem nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ Svetlani Bojković i velelepnim vatrometom , uz uzvike predsednice žirija I više od 50 glumaca sa pozornice “Kolege glumci, Tvrđava je naša” , počeo je  52. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

Veliki broj Nišlija napravio je kordon na Tvrđavskom mostu, gde je bio  postavljen crveni tepih, preko koga su glumci prošetali od Gradske kuće, gde im je upriličen prijem od strane gradonačelnika  gradskog rukovodstva, do tvrđavske pozornice. Nišlije su se susreli sa Vesnom Trivalić koja žIvi u Dubaiju, Vojinom Ćetovićem i Slobodom Mićalović, Milanom Vasićem,  Nikolom  Kojom, Nebojšom  Glogovcem, Bogdanom Dilkićem, Branislavom Trifunovićem, Markom Nikolićem I mnogim drugim.

Na bini Letnje pozornice bilo je preko 50 glumaca, mnogo više nego prethodnih godina.  Najviše aplauza dobila je  Svetlana Bojković ovogodišnji laureat nagrade „Pavle Vuisić“.

„Izuzetna mi je čast što sam dobila ovo priznanje koje nosi ime po glumačkom divu – Pavlu Vuisiću. Ovo je za mene potvrda da je moj život koji sam posvetla glumi imao smisla. Moj divni kolega Vuisić je harizmom i postojanjem na filmskom platnu uvek podsećao na instinkt u glumi. To je vrhunac u glumi i nije ga lako postići. Ja sam tome posvetila svoj život i rad “ rekla je Svetlana Bojković I dodala “Jeste ovo nagrada za životno delo, ali se nadama da ću i dalje raditi, ako me zdravlje i kondicija posluže, ali se ipak dosta godina nakupilo, skoro pola veka. Dovoljan je to staž za životno delo“, kazala je Svetlana Bojković.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je po tradiciji , pre početka Filmskih susreta upriličio prijem za glumce I ugledne goste, je ključeve grada predao predsednici ovogodišnjeg žirija Jelici Sretenović, pa će tako simbolično Niš narednih dana biti “u rukama” glumaca.

Ove godine glumačke bravure će ocenjivati  žiri u sastavu Jelica Sretenović, Ivan Bekjarev i Mina Filipović.

 

Publika je sinoć imala priliku da pogledati filmove “Stado” koji je režirao Nikola Kojo i „Ustav Republike Hrvatske“ u kome glavnu ulogu tumači Nebojša Glogovac.

Filmski susreti na otvorenom trajaće sve do srede 30. avgusta.

U okviru Kino regiona, kao pratećeg programa festivala biće prikazano 9 igranih i dokumentarnih filmova iz zemalja bivše Jugoslavije. Projekcije za ovaj festival iza festivala biće upriličene u “Cineplexx”-u, a ulaz će biti besplatan.

Veceras  25. avgusta, druge festivalske večeri na programu su tri filma, “Santa Maria Della Salute” u režiji Zdravka Šotre, “Afterparty” reditelja  Luke Bursaća i “Vrati se Zone” reditelja  Juga Radivojevića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare