Počele pripreme za obeležavanje 690 godina od izgradnje Manastira Sveti Nikola  

VRANJE

Ove godine Manastir Sveti Nikola u Vranju obeležiće 690 godina od izgradnje i sedam vekova od početka gradnje manastirske crkve. Planirane je da ovoj svečanosti prisustvuje srpski patrijarh Porfirije.

Obeležavanje ovih značajnih jubileja pomenute svetinje trajaće od 2. do 4. oktobra, odluka je Organizacionog odbora koji je usvojio program proslave. 

U planu je promocija monografije o manastiru, koju priređuju arhimandrit Metodije i Nebojša Đokić. Pripremu monografije finansijskim sredstvima je podržao Grad Vranje. 

Za 3.oktobar, najavljen je dolazak srpskog patrijarha Porfirija. Tada će biti večernja služba i doksologija. 

Sutradan, 4. oktobra, na Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, biće obeleženo i 690 godina izgradnje Manastira Sveti Nikola i 700 godina od početka gradnje manastirske crkve. 

U jutarnjim satima u manastiru će biti služena Sveta liturgija. Potom će biti osvećena Spomen kosturnica sa moštima stradalih u Prvom svetskom ratu i služen parastos. 

Nakon toga, planirana je Svečana akademija. 

U obeležavanje ovih značajnih godišnjica uključili su se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i rukovodstvo Grada Vranja.  

Ministarstvo za rad obezbedilo je sredstva za završetak Spomen kosturnice čija je gradnja počela još davne 1934. godine, a Grad će, zajedno sa javnim komunalnim preduzećima, uraditi prilaz do same kosturnice. U planu je da se u toku leta i ulica Otona Župančića revitalizuje i da se uredi adekvatan prilaz svetinji. 

Manastir Sveti Nikola metoh je Hilandara. Podignut je u vreme Svetoga kralja Stefana Dečanskog, a car Dušan je kasnije ovu svetinju poklonio Hilandaru. 

Manastir je pretrpeo rušenja i razaranja za vreme turske vlasti. Krajem 19. veka crkva je obnovljena i manastir je nastavio svoj duhovni život i misiju. Osvećen je 1906. godine od strane episkopa Nikanora, ali su Prvi i Drugi svetski rat ostavili posledice, te je bila neophodna velika obnova, koja je počela 1994. godine i traje do danas. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare