Počele muzičke svečanosti „Maj mesec muzike“

VRANJE

Nastupom Nikole Pekovića na harmonici i Kamernog orkestra „Amorozo“, na koncertu naslovljen „Ka zvezdama“, u velikoj sali Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju otvorene su muzičke svečanosti „Maj, mesec muzike“.

„Kompozicija „Ka zvezdama“ posvećena je festivalu „Maj mesec muzike“ i mladom harmonikašu najviših umetničkih dometa Nikoli Pekoviću“, rekla je kompozitorka Tatjana Milošević.

Komnpozitorka koja je poreklom iz Vranja, govorila je o delu koje je komponovala i evocirala uspomene na period kada je pohađala Muzičku školu u tom gradu. Milošević je diplomirala i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Erića pod čijim je mentorstvom pre devet godina odbranila i doktorski umetnički projekat – kamernu operu pod nazivom „Ko je ubio princezu Mond“. Danas je redovni profesor na istoj katedri.

Ovom manifestacijom već godinama u Vranju počinje kulturno leto, rekla je otvarajući festival muzike zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

„Ove muzičke svečanosti imaju pažljivo odnegovanu publiku koja sa nestrpljenjem očekuje svaki sledeći koncert. I ovog puta organizatori su se potrudili da pripreme kvalitetan repertoar, koji će verujemo zadovoljiti ukus i kriterijum šarolike vranjske publike. Ljubitelji klasične muzike i ove godine biće u prilici da uživaju u najdivnijim notama domaćih i svetski priznatih kompozitora, kao i da se susretnu sa priznatim izvođačima, profesionalnim muzičarima. Grad Vranje koji je poznat i po autentičnom muzičkom nasleđu, sa svojom gradskom pesmom, zahvaljujući kojoj se našao na listi nematerijalnog kulturnog blaga Republike Srbije, nastaviće da ulaže u duhovnu nadogradnju svojih naraštaja, podržavajući projekte i manifestacije koji su od opšteg značaja“, rekla je Jović.

Podsetila je da je „Maj, mesec muzike“ jedina manifestacija u Vranju koja je uprkos pandemijskim uslovima u protekle dve godine održala kontinuitet u održavanju.

„Kako će drugačije oživeti naš grad? Kako dobiti na južnjačkoj toplini ako ne kroz muziku, kroz podsticanje tog stvaralačkog duha u čoveku, kroz negovanje umetnosti kao bitne sfere postojanja?

Upravo zato smo odlučili da ovu 22. po redu manifestaciju otvorimo jednim muzičkim delom koje će večeras biti izvedeno premijerno. Reč je o autorskom delu naše sugrađanke kompozitorke Tatjane Milošević, a delo je koncert za harmoniku i kamerni orkestar pod nazivom „Ka zvezdama“, rekla je direktorka Muzičke škole Tanja Bliznakovski Jovanović.

U vranjskom teatru biće održan još jedan od programa, 18. maja. Svi ostali nastupi biće priređeni u koncertnoj sali organizatora manifestacije Muzičke škole „Stevan Mokranjac“  u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare