Počela nedelja borbe protiv raka grlića materice

NIŠ

U Srbiji svakog dana umre jedna a četiri žene obole od raka grlića materice. Većina ovih slučajeva mogla bi se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme  i da se na vreme pristupilo lečenju, jer ova bolest spada u najpreventivnije. O tome će se intenzivno pričati na svim medijima jer je danas je počela Nedelja prevencije raka grlića materice.

“ To podrazumeva da ćemo ove nedelje putem medija imati znatno širu I intenzivniju kampanju kojom ćemo pozvati žene da dođu i provere svoje ginekološko zdravlje. Načinom na koji smo promenili službu, rekonstruisali je I doveli do timskog rada, povećali smo broj usluga koje smo pružili po pitanju skrininga. Poređenja radi 2015 godine broj skrininga koji smo obavili u našoj ustanovi je 4200 dok je 2016. godine taj broj je iznosio 7800, znači, skoro smo duplirali broj skrininga. Nije samo rekonstrukcija službe ta koja je povećala ovaj broj . Našim akcijama koje nisi bile vezane samo za Nedelju borne protiv raka grlića materice , već faktički svakog meseca je neko od naših kolega gostovao na televizijama, apelovao na naše sugrađanke , iznosio trenutna stanja , objašnjavao podatke važne za razvoj raka grlića materice. To je dovelo do toga da imamo veći odziv naših sugrađanki.”, kaže za Jugpress, dr Dušan Simić, načelnik odeljenja ginekologije Doma zdravlja u Nišu.

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice još jedna je prilika da se podigne svest žena o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove maligne bolesti.

Žene koje nemaju otvoren ginekološki karton ni u jednoj ustanovi u toku ove nedelje mogu se javiti Domu zdravlja u kome će izvršiti pregled . Svakog radnog dana u prostoriji 55 bez ikakvog zakazivanja mogu da dodju i daju bris na citološki pregled.

“Značaj skrininga je u tome što možemo u nekim ranim fazama da otkrijemo promene na grliću materice koje su izazvana HPV virusom  pre nego što one krenu u invazivno stanje bolesti, kada je već jako kasno reagovati određenom vrstom terapije. Mi skriningom pravilnom detekcijom  možemo izdvojiti iz opšte populacije sve nalaze koji su loši ili sumnjivi i takvi nalazi podležu određenom daljem tretmanu. Mi smo prošle godine uspostavili uspešnu saradnju našim Institutom za javno zdravlje tako da sve one suspektne, sumnjive nalaze kod kojih ne možemo isključiti postojanje lezije, upućujemo na dodatnu HPV tipizaciju koja nam dalje puno pomaže u daljem radu. Ranije smo takve promene biopsirali , nekada čak iz predostrožnosti nepotrebno, sada to jako lako rešavamo upućivanjem na lekarski uput za HPV tipizaciju gde odmah dobijamo dokaz da li postoji prisustvo HPV virusa na grliću materice”, objašnjava dr Simić.

 

Ono što najviše predstavlja problem na odeljenju ginekologije Doma zdravlja Niš je manjak kadrova, ginekologa  citologa, ginekologa koji se bave citognijagnostikom. Mada se u Domu zdravlja trude da izdaju rezultate u roku od mesec dana, kako bi se očuvalo zdravlje žena i predupredile teže posledice do kojih može doći u slučaju neblagovremenog otkrivanja promena na grliću materice.

Zakazivanje pregleda je preko kol centra .

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare