Počela manifestacija ,,Borini književni dani“ 

VRANJE

Vranje je jedno od retkih, ako ne i jedini grad u Srbiji koji istim povodom i u isto vreme ima dve manifestacije. 

Tako u čast velikog pisaca rođenog Vranjanaca Borisava Stankovića u proleće ima dve manifestacije. „Borini književni dani“ koji se organizuju četvrti put i koji su počeli utorak i „Borina nedelja“ koja postoji već 57. godina i koja počinje u četvrtak. Ova druga delom će biti održana u Vranju, a delom u Beogradu i to zahvaljujući organizatoru Književnoj zajednici koja nosi ime proslavljenog pisaca i koja se potrudila da ovaj događaj pređe lokalne okvire. 

I tu ništa ne bi bilo čudno da se u sve to nije umešala politika. Naprednjaci, koji su u Vranju, na vlasti jednostavno misle da sve od njih počinje pa tako i organizovanje jedne ovako značajne manifestacije Bori u čast, bez obzira što neki drugi kulturni poslenici to ovde čine više od pola veka. Nije fer ni prema piscu ni prema Vranjancima kojima već nekoliko godina nije jasno zašto se to radi. 

Tako je sinoć u vranjskom Pozorištu gradonačelnik Slobodan Milenković otvorio manifestaciju „Borini književni dani“. 

On je istakao da je ovo prilika da se u Vranju okupe pisci koji će sa posebnim zadovoljstvom govoriti ne samo o liku i delu Borisava Stankovića, već i o njegovom uticaju na celokupnu srpsku književnu scenu.  

„Bora Stanković, iako na početku svoje karijere osporavan zbog upotrebe lokalizama i izvornog govora Vranjanaca, ostavio je književni opus kojim je proslavio svoj rodni grad i svoje sugrađane. Majstorski, kao niko pre njega, naš Bora je slikao ne samo predele, događaje, ljude i karaktere, već i njihovu dušu južnjačku. Kao niko pre njega znao je da opiše emociju svojih Vranjanaca, njihove strasti, čežnje, ljubavi, radosti i tuge. Posebno verodostojno opisivao je položaj žene u patrijarhalnom Vranju, njihove neostvarene snove, ljubavi, najfinije treptaje nežne i meke ženske duše. A posebno je umeo bogatsvom svog jezika na belini papira da opiše šta je dert, sevdah i merak“, rekao je Milenković. 

Na otvaranju je govorio i direktor vranjske Bibioteke Zoran Najdić koji je rekao da je ova ustanova mesto koje aktivno koriste srednjoškolci i osnovci, studenti, mladi, kao i naši najstariji sugrađani.  

„Smatramo da je neophodno da mladi zavole knjigu i tragaju za pravim sadržajem i da je upravo kultura čitanja temelj svakog obrazovanja. Biblioteke su osnova kulture svakog društva, a odnos prema bibliotekama je mera našeg odnosa prema sopstvenoj kulturi“, rekao je Najdić. 

Gost prve večeri „Borinih književnih dana“ bio je kniževnik i novinar  Muharem Bazdulj, koji je govorio o uticaju Bore Stankovića na stvaralaštvo Ive Andrića.  

On je podsetio da je Bora bio najvažniji za Andrićevo estetsko formiranje i da ovaj naš jedini Nobelovac nijedan svoj roman nije napisao pre pedesete godine. 

Osvrnuo se i na sudbine ove dvojice velikih književnika koji su rano u detinjstvu ostali bez očeva. Boru je odgajila baba Zlata, a Andrića tetka po ocu Ana. 

Večeras, od 19 sati, na programu je promocija novog romana Vladimira Kecmanovića „Kad đavoli polete“. Osim autora, o romanu će govoriti teoretičar književnosti i književni kritičar dr Igor Perišić. Organizator manifestacije je Javna biblioteka, a pokrovitelj Grad Vranje. (kraj) ZS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare