Počela isplata pomoći od 20 evra

BEOGRAD

Isplata državne pomoći od po 20 evra penzionerima, primaocima socijalne pomoći i zatvorenicima u kazneno-popravnim zavodima počela je jutros, a isplata ostalim punoletnim građanima predviđena je za 8. i 9. decembar.

Novčanu pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa dobiće ukupno 5.801.759 miliona građana Srbije, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali i naglasio da je već jutros dao nalog za uplatu.

U dosadašnja tri paketa podrške privredi i građanima isplaćeno je oko osam milijardi evra, što je iznos od oko 17 odsto bruto-nacionalnog dohotka (BDP).

U sredu, 8. decembra po 20 evra biće uplaćeno na 2,3 miliona računa, a dan kasnije, u četvrtak 9. decembra, uplatu će dobiti još 1,75 miliona punoletnih građana Srbije.

“Za ovu meru podrške ukupno je opredeljeno 13,6 milijardi dinara, a isplatom tog novca završavamo isplate u okviru trećeg paketa podrške u ovoj godini”, rekao je Mali i podsetio na dosadašnje uplate državne pomoći.

On je ocenio da su makroekonomski pokazatelji posle blagog  pada ove godine znatno bolji i da se do kraja godine očekuje rast između 7,3 i 7,5 odsto.

“Ako pogledate kumulativno prošlu i ovi godinu – Srbija je broj jedan u Evropi. Irska ima najveću stopu rasta, ali oni nisu uporedivi jer su velike multinacionalne kompanije tamo, tako da to nije prava stvorena vrednost”, rekao je Mali.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare