Pobedili ormarići za turiste

NIŠ

Imali smo četiri dana da radimo na svojim idejama, da razgovaramo sa mentorima  i da razreadimo biznis plan. Ideja mog tima bila je pravljenje  pametnih ormarića za ostavljanje rančeva koje bi koristili turisti koji dolaze u Niš, ostaju samo jedan dan i bez smeštaja su“, objašnjava Pavle Momirović iz toma čija je ideja proglašena najboljom na upravo završenoj Sedmoj KreNI konferenciji koja je održana u Nišu u organizaciji Mladih ambasadora.        Za četiri dana programa  polaznici su čuli  puno ideja od predavača koji su došli iz sedam zemalja, radili su sa izvanrednim mentorima i unapredili su biznis planove svojih ideja.  Tema 7. Konferencije kreativnih industrija KreNi je “Pametni turizam”, što podrazumeva, kažu organizatori, način na koji može da se putem inovacija unapredi najpogođenija oblast tokom kovida – turizam. Pobednički tim je na zatvaranju konferencije nagrađen, a njihova ideja je bila postavljanje turističkih ormarića na nekoliko lokacija u Nišu koji bi služili za odlaganje rančeva koje turisti nose a u Nišu borave samo jedan dan i bez smeštaja su. Organizator konferencije u udruženje Mladi ambasadori.

 Pavle Momirović dodaje da su zajedno sa njim na ovoj ideji radili su još i  Luka Petrović, Milica Mihajlovska i Anastasija Jovanović.

     „U timu smo imali grafičkog dizajnera, programera i turizmologe i svaki detalj smo do detalja razradili. Pametni oramarići bi se nalazili na autobuskoj ili voznoj stanici, ali sarađivali bi smo i sa lokalnim biznismenima pa bi se oni nalazili i u kafićima, prodavnicama brze hrane. To su, inače, mesta gde turisti na jedan dan koji sve što imaju nose u svom rancu i svraćaju. Kako bi lakše mogli da obiđu grad i sve lokalitete koje su planirali rančeve mogu da ostave u ovim ormarićima“, kaže Pavle.

      Dodaje  da bi ormarići na sebi imali i punjače za mobilne telefone, imaju promotivni materijal i drugih mesta koje mogu da zainteresuju ovakve turiste. To su mesta gde mogu da iznajme bicikl ili trotinet. Na sajtu Turističke organizacije Grada Niša nalazili bi se svi potrebni podaci o ormarićima.

     „Turista bi tako brzo mogao da dobije informaciju koliko ima slobodnih ormarića u gradu kako ne bi gubio vreme i odlazio od jednog do drugog mesta gde se oni nalaze. Ima mogućnost  i da rezerviše ormarić što je, da tako kažem, i neka vrsta inovacije u svetu ormarića“, ističe Pavle.

   Početna investicija za realizaciju ove ideje bila bi 1100 eura po ormariću, a za nultu fazu projekta potrebno je postaviti dva ormarića, jedan na autobuskoj stanici i jedan na parkingu kod Čaira gde se iznajmljuju bicikle.

    „To bi koštalo 2200 eura plus godišnji troškovi od oko 1000 eura za održavanje na godišnjem nivou. Ukoliko su ti ormarići 30 posto popunjeni već u prvoj godini se vraća investicija, a od druge godine se dobija čist profit.Uz dodatnu investiciju mogli bi da se postave novi ormarići. Inače, korišćenje ormarića turiste bi koštalo 300 dinara za jedan dan“, kažu članovi tima.

 Prema rečima Snežane Andrić, predsednice Mladih ambasadora, sve ideje koje su nastale tokom ova četiri dana su važne i vredne.

   „Imamo pobedničku ideju ali trudićemo se da u narednom  periodu sve ove ideje, a ima ih pet, ugledaju svetlost dana i da svi ovi mladi ljudi vide  kako njihova ideja živi i dalje“, kaže Snežana Andrić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare