Pobeda tima Pravno-poslovne škole u Nišu na takmičenju u Karl Poper debati

NIŠ

Pravni fakultet u Nišu je prošlog vikenda organizovao je takmičenje u debati “Karl Poper” za učenike niških srednjih škola. U konkurenciji deset ekipa prvo mesto pripalo je timu učenika Pravno-poslovne škole Niš u sastavu Jana Ignjatović II/4, Milica Đorđević III/1 i Miljana Milivojević IV/2. Za takmičenje koje je izuzetno zahtevno pripremali su ih mentori, profesori pravne grupe predmeta u Pravno-poslovnoj školi,  Marija Nikolić, Maja Mitić, Sandra Ilić i  Uroš Minčić. Teme na takmičenju su bile „Šarli Ebdo, karikature nisu sloboda izražavanja“ i „Podsticanje na nasilje protiv neke etničke grupe u pesmi nije govor mržnje“.

                             Popednički tim Pravno-poslovne škole je u finalu pobedio tim Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, a već 29.marta   imaće priliku da se nadme sa pobedničkom ekipom studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

                            Pobeda je u rukama, osmesi su na licu, utisci se sležu a „miris pobede“ će uskoro biti zamenjen pripremama za takmičenje koje ih očekuje krajem ovog meseca. Prema rečima mentora ova takmičenje je od višestrukog značaja za učenike.

                           „Uspeh koji je postignut na ovom takmičenju rezultat je truda učenika ali i nas mentora koji smo ih vodili kroz pripreme i samo takmičenje. U svemu tome presudan je bio timski rad i uzajamno poštovanje.Smatram da smo tokom rada sa decom i uspeli da im usadimo te vrednosti. Za njih  je ovo vrlo dragoceno iskustvo a oni su svima poslali poruku da se svaki rad i trud isplati.Nadam se da će ih to voditi i kroz dalje uspehe ali i sam život, da će ih osnažiti za neke nove izazove“, kažu mentori učenika Pravno-poslovne škole.

                         Dodaju da je uspeh učenika na takmičenju i njihov uspeh jer se prvi put  pojavljaju kao mentori pa je, u neku ruku, ovo i njihova prva pobeda.

                         „Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovo takmičenje i dali su svoj maksimum i sto posto sebe. Zajedno samo istraživali i radili, a oni su, ili one jer su sve devojčice, to su iznele na najbolji način“, ističu mentori.

                         Miljana Milivojević ističe da je do sada učestvovala na nekoliko takmičenja, ali je ovo takmičenje za nju bilo  novo iskustvo.

                         „Takmičenje je zahtevalo, pre svega, dobro poznavanje tema koje smo dobili, istraživanje je bilo opsežno, ali je presudila i sloboda u javnom nastupu što je u ovom slučaju jako važno. Mislim da smo sve to dobro savladale zahvaljujući mentorima. Uspeh je rezultat dobrog i kvalitetnog rada“, kaže Miljana.

                       Milica Đorđević kaže da su i ostali timovi, svi su iz niških gimnazija, bili dobro pripremljeni za takmičenje što samo dodatno učvršćuje njihovu pobedu.

                        „Teme koje smo mi dobili nisu nam bile toliko poznate, ali smo istraživanjem puno toga saznali i na kraju su nam bile jako interesante. To nam je bila dodatna motivacija“, kaže Milica.

                         Jani Ignjatović je najviše problema zadavala trema pred javni nastup ali je uspela da se izbori i sa ovom preprekom i da pokaže koliko je spremna da brani svoje stavove.

                        „Celu tu situaciju je olakšao timski rad, naše zajedničko istraživanje. Sada je sve lakše kada smo probile led i počinju pripreme za susret sa studentima.Nadamo se da ćemo se i tada predstaviti u najboljem svetlu, ali ne plašimo se studentima mada verujemo da će na takmičenju biti najbolji među njima“, dodaje Jana.

                        Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu prezadovoljan je uspehom koji su postigli učenici.

                         „Ove učenice su opravdale profile koji postoje u našoj školi i ne treba da se menjaju jer osposobljavaju đake i za pravne i za ekonomske nauke i to je naše bogastvo“, ističe direktor Gavrilović.

                         Pravno-poslovna škola iz Niša je na takmičenju učestvovala sa dva tima. Drugi tim se nije plasirao u finale, a činile su ga učenice Teodora Antić, Maša Mihajlović i Milica Stamenković.

                       „Ovog puta su one ostale bez nagrade ali se nadamo da će već na sledećem takmičenju i ovaj tim pokazati da može da se izbori do kraja. I sada su bile sjajne a razlike između timova su bile zaista jako male“, dodaju mentori.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare