Plutajuće ostrvo na Vlasini spojilo se sa obalom

VLASINA

 

Tresetno plutajuće ostrvo, poznatije kao „Mobi „Dik“, na Vlasinskom jezeru, ovih dana je prava atrakcija. Uz pomoć vodenih struja i jakog vetra doplutalo je skoro do same obale, ispod Hotela „Vlasina“ gde u letnjim mesecima ima dosta kupača, ali i pecaroša.

Starosedeoci kažu da se ovakve pojave dešavaju i poslednji put je zabeležena pre više od dve decenije. Svakodnevno, a posebno u danima vikenda mogu se videti mnogobvrojni turisti ne samo iz ovog dela Srbije, već i Bugarske kako fotoapartima i kamerama snimaju ovaj nesvakidašnji događaj.

„Mobi Dik“ ima oko dva hektara površine i najveće je od tridesetak plutajućih ostrva kojih ima na Vlasinskom jezeru. Nastala su nakon  izgradnje ove veštačke akumulacije 1948. godine. Na površinu su isplovila nakon punjenja jezera. Na njima rastu posebne vrste bilja  i žive nesvakidašnji primerci ptica i insekata. Ljudima je zabranjen boravak  na njima i svako ko to pokuša postoji rizik da kroz njega propadne.

Ova ostrva zbog kojih je Vlasinska visoravan proglašena „predelom izuzetnih odlika“, jedinstven su prirodan fenomen i prava turistička atrakcija. Posebno ovih dana.

Vlasina2 Vlasina1 Vlasina Vlasina 4

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x