PKS dala milione dolara za lobiste, na spisku i Ričard Grenel

BEOGRAD

Privredna komora Srbije (PKS) platila je 1,3 miliona dolara kompaniji “Jorktaun Solušens LLC” za tri godine lobiranja u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju podaci dnevnog lista Nova, koji najavljuje da će do kraja 2022. godine za usluge ove firme biti plaćeno još pola miliona dolara.

Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo, kao i Metju Palmer, koji je ranije bio specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kojem su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman.

To je, međutim, učinila PKS, koja je sklopila najmanje četiri ugovora sa firmom “Jorkatun solušns LLC” i to 2019, 2020, 2021. godine i za 2022. godinu.

Predsednik PKS Marko Čadež potvrđuje da je za usluge do sada plaćeno 1,3 miliona dolara, odnosno 300.000 dolara u 2021. godini, 400.000 dolara u 2020. godini i 600.000 dolara u 2019. godini.

On je istakao da je saradnja sa firmom rezultirala nizom sastanaka, konferencija, poseta i dogovora sa američkim kompanijama i fondovima, ali i predstavnicima Kongresa.

U dokumentu kompanije se navodi da su Grenel i Palmer kontaktirani putem mejla o američko-srpskim ekonomskim pitanjima.

Vlasnik firme “Jorktaun solušns LLC” je Danijel Vidić, koji je radio u Odboru Senata za spoljnu politiku, gde je bio zadužen za Evropu i Evroaziju.

Kako se podseća, 2018. godine napisao je tekst za Vašington post u kojem je pozdravio ideju razmene teritorija između Srbije i Kosova. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare