Pitanja za Javni medijski servis, građane Leskovca, Vranja, Hana, … i bivše i aktuelne političare

LESKOVAC

Skoro cele zime, a i trenutno, od prijatelja sa Kukavice dobijam informacie o visokom snegu. Međutim, preko javnog medijskog servisa, za čiji „život“ redovno, mimo svoje volje, plaćam nekih 500 dinara mesečno, stalno dobijam lažnu informaciju. Naime, cele zime je  visina snežnog pokrivača na našoj Kukavici, inače prelepoj planini, najviša u Srbiji. Ali, javni servis u svojim informativnim emisijama to ne kaže, već je po njima uvek najviša visina snega na skijalištima, i to pristrasno prema severu. Dokaze može videti svako, na sajtu hidrometeorološkog zavoda Srbije, pod „padavine u Srbiji“, ali u drugom delu tabele. Danas, 24.03.2020 situacija je sledeća: Kukavica 107,  Stara Planina 89, Kopaonik 59 i zlatibor 14 cm. Na žalost, ova lažna vest se ovako nije širila samo ove godine. Po mom praćenju, skoro uvek na ovoj planini imamo najviše i najduže snega, ali nikakve koristi od toga. Na ovoj planini nemamo zaštićena područja, nacionalne parkove, tako da se koristi za seče bukovih šuma. Možda donekle opravdano, jer je neki Nemački stručnjak odavno pustio informaciju da je kvalitet bukovog drveta sa ove planine najbolji na svetu. To su uvideli i Italijani, koji su u vreme svoje ekspanzije u proizvodnji nameštaja uveliko kupovali sirovinu sa ove planine, po povlašćenim cenama.

Što se tiče turističkog potencijala ove planine, očigledno je da postoji i da nimalo nije iskorišćen. Što se tiče puteva, koliko ja znam, bivša JNA je izgradila put koji povezuje Vučje se Vranjem preko Golemog Sela i Vlasa. Ovo je i najkraća veza između Leskovca i Vranja, ali ovaj put je tada ostao nedovršen, jer iz nekog razloga zadnjih 4 – 5 kilometara sa leskovačke strane ostalo neasfaltirano. U međuvremenu nije održavan, tako da je trenutno ruiniran, i bez snega neprohodan za automobile. Njime caruju kamioni trupčari i traktori. Seku se stolatna bukova stabla, čini mi se nekontrolisano. Ionako ruiniran put se svakodnevno oštećuje, bez nikakvih ulaganja u održavanje, bar od strane onih koji seku šume. „Srbija šume“ isto ne reaguju. Bitno je da se pare ubiraju i da se može proći traktorima i kamionima.

Na ovom putu je i jedan hotel, izgrađen sedamdesetih godina, udaljen od Vučja desetak kilometara, koji nije uspešno privatizovan i kontinuirano propada.

Na samom najvišem vrhu ove planine, Vlajni ili Liscu, izgrađena je meteorološka stanica, uz dva planinarska doma, leskovački i vranjanski, u bližoj okolini. Koliko sam istražio, do stanice upošljenici tokom cele godine dolaze asfaltiranim putem iz pravca Hana, dok iz pravca Leskovca postoji zemljani put, renoviran skoro, preko Čukljenika, ali je preko zime neprohodan zbog snega.

Ova stanica je u sistemu hidrometeorološkog zavoda i njihovi podaci su redovno prezentovani na sajtu ovog zavoda. Ali, izgleda da ove podatke ne vide ljudi koji pripremaju informativni program. I, nikoga nije briga. Mi, stanovnici Leskovca, Vladičinog Hana, Vranja, Kosovske Kamenice, Medveđe, Lebana,… trebali bi da se obratimo nekim institucijama kako bi prestalo dugotrajno lažno izveštavanje, obmanjivanje srpske javnosti. A pitao bih i novinarska udruženja šta misle o ovakvom izveštavanju. A da ne govorim koje su sve mogućnosti postojale i još uvek postoje za razvoj turizma na ovoj planini, za šta se niko u ovoj državi nije založio. Na štetu svih nas.

Rade Stojanović

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mika
Mika
1 godina pre

Politika Beograda prema jugu je odavno loša, počev od bombardovanja, preseljenja fabrika, pa do današnjih dana. Posledice toga su previše staračkih domaćinstava, retka naseljenost, siromaštvo,… Ali, bitno je da je u Beogradu dobro.