Petru Matoviću uručena nagrada “Branko Miljković”

NIS

Petru Matoviću, pesniku iz Požege u Gradskoj kući u Nišu uručena je književna nagrada „Branko Miljković“ za 2017. godinu. Nagradu je dobio za knjigu poezije “Iz srećne republike” koju je izdao Kulturni centar iz Novog Sada.

Tročlani žiri, kojim je predsedavao prof. dr Goran Maksimović, krajem aprila jednoglasno je odlučio da nagrada ode u Matovićeve ruke.

“Nije bilo nimalo lako odlučiti koja će knjiga biti nagrađena i koji pesnik. Prošla 2017. godina bila je pesnička godina. Objavljeno je više od 150 zbirki pesama , od toga je osamdesetak bilo zaista kvalitetnih. Kao predsednik žirija I dvojica mojih kolega pažljivo smo I sistematski čitali , pravili selekciju I na kraju smo došli do užeg izbora od 10 knjiga pesama a onda smo na završnoj sednici koja jeodržana u aprilu ovde u Nišu vrlo brzo se dogovorili ko će poneti nagradu”, kaže predsenik Žirija Goran Maksimović.

O laureatu ove nagrade Maksimović kaže da je to jedan od pesnika mlađe generacje koji se svrtstava u red prinčeva poezije. Kako kaže suština Miljkovićeve nagrade je u tome da prepozna mlade pesnike u stvaračakom usponu I da ih promoviše .

“Mislim da smo ove godine odabrali autentičnog pesnika koji je duboko u biću srpskog jezika . Ima izuzetan pesnički talenat , misaonost, imamo kompletnu pesničku ličnost”, dodaje predsednok žirija.

Nagradu Matoviću, čija je knjiga proglašena najboljom u konkurenciji 150 književnih dela, uručila je gradska većnica Jelena Mitrovski.

Petar Matović kaže da je priželjkivao ovu nagradu ali se nije nadao.

“ Prošlogodišnja produkcija je bila veoma dobra I sve knjige iz užeg izbora su takođe mogle da dobiju nagradu. Smatrao sam da će nagrada otići nekom drugom. Nagrada sa imenom Branka Miljkovića nosi određenu težinu I tradiciju, vrednost , tako da mislim da nema tog penika da u Srbiji , pa I u   regionu da dobije nagradu sa imenom jednog od ključnih pesnika srpske kultue”, rekao je Petar Matovć prilikom dodele nagrade.

Leureat ove prestižne književne nagrade kaže da je Branko Miljković utkan I u posleratnu srpsku književnost I kulturu.” I dan danas mi čitanje poezije Branka Miljkovića predstavlja izazov, novo iskustvo, a što se jedna poezija više asocijativno otvori to je bolja I to je dokaz dugovečnosti te poezije”, objašnjava pesnik.

Matović smatra da poezija može da bude jedan dobar lek za podnošenje svakodnevice I da ona ima lekovitu moć.

O tome koliko se poezija čita Matović kaže:

“ Poezija se čita više nego što bi bilo očekivano. Možda manje nego što pesnici priželjkuju. Njena pozicija danas je marginalizovana ali mislim da će ona sa te margine uspeti da uzvrati udarac.”

Ovo je 47 nagrada Branko Miljković. U muzičkom programu  prilikom dodele nagrade učestvovala je  Evica Radevska, horna, Marija Dinov Vasić, klavir a tekstove pesama je čitao Aleksandar Mihailović, glumac. Voditelj programa  bio je  književnik Velibor Petković.

Nagradu”Branko Miljković” dodeljuje Grad Niš uz pomoć  Ministarstva kulture Srbije, a tehnički organizator je Niški kulturni centar.

Petar Matović rođen je 1978.godine, završio je studije srpske književnosti u Beogradu a živi i radi u Požegi. Piše poeziju i eseje, objavljuje u periodici, zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski).

Objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša, Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Poljske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

I

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare