Peti sajam „Leskovačkog ajvara, zimnice i pića“

LESKOVAC

 

Petu godinu zaredom Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) u saradnji sa lokalnom samoupravom, Udruženjem „Leskovački ajvar“, Tirističkom organizacijom i Savezom zemljoradničkih zadruga za Jablanički i Pčinjski okrug, organizuje sajam „Leskovačkog ajvara, zimnice i pića“.

Na prostoru ispred Šop Đokićeve kuće na 45 štandova svoje proizvode prestavili su danas izlagači iz Leskovca, Vranja, Bujanovca, Lebana, Bosilegrada, Vlasotinca, Bojnika, Vranjske Banje i Crne Trave.

Sajam je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je rekao da je ovaj grad  oduvek bio poznat kao grad dobrih domaćina i ukusne hrane.

„Pored roštilja, najpoznatijeg leskovačkog brenda, Leskovac se širom sveta povezuje sa još jednim specijalitetom – srpskim kavijarom, to jest ajvarom“, dodao je Cvetanović.

 

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL) Goran Jović, izrazio je očekivanje da će naredne godine sajam dobiti međunarodni karakter.

„RPKP je radila na brendiranju ajvara, leskovačkog roštilj mesa i mi smo jedini grad u Srbiji koji ima dva brenda, ali mi moramo da imamo ne dva, nego 52 brenda“, rekao je Jović.

ajvar-leskovac-1

„Na početku je proizvodnja u našem kraju iznosila oko 35.000 teglica, dok se sada proizvodi oko milion tegli ajvara, po računici RPKL. Mnoga poljoprivredna gazdinstva sada žive od proizvodnje ajvara. Jović je izrazio  nadu da će se u narednom periodu proizvodnja udvostručiti, kako bi Leskovac postao jedna od najvećih svetskih proizvođača ajvara“, rekao je Jović.

ajvar-leskovac-2

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Raketić, ukazao je na to da je jako bitno da i lokalna samouprava stane iza svojih brendova.

U narednom periodu Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti analizu svih mera podrške, sa akcentom na proizvode koji imaju neku dodatnu vrednost, rekao je on.

 

 

Petom sajmu „Leskovačkog ajvara, zimice i pića“ prisustvovao je i ambasador Pakistana u Srbiji Arif Mahmud,  predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i ekspert za poljoprivredu Milan Prostran.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare