Pesnici Jablaničkog okruga u zborniku “Ete tkoj”

VLASOTINCE-VRANJE

Pesnici iz svih republika bivše Jugoslavije, osim Slovenije, došli su na književnu manifestaciju „Vranjskom kaldrmom“.

Pesnikinja Slađana Nedeljković, uz pomoć grada Vranja, organizovala je konkurs za zbornik dijalekatske poezije na kojem je stiglo preko 180 pesama od 72 autora iz celog regiona, od kojih je 59 ušlo u knjigu.

Iz Jablaničkog okruga u knjizi je zastupljeno osam pesnika: Svetlana Pešić, Dobrila Stojanović, Srba Takić, Saša Stanković, Milko Stojković, Petar Takić, Dušan Dojčinović i Dragan Veličković.


” Najveće zasluge za ovu knjigu pripadaju Slađani Nedeljković, koja je imala snage da jednu lepu ideju sprovede do kraja. Sa njom sam se upoznao prilikom rada na antologiji „Oratim da ne patim“, koju sam priredio prošle godine. Ona je htela nešto slično da realizuje u Vranju i zatražila je moju stručnu pomoć. Tako smo posle pola godine rada objavili zbornik „Ete takoj“, gde sam se našao u ulozi recenzenta i pesnika. Ako bi ovaj zbornik nastavio da izlazi, Vranje bi dobilo još jednu literarnu manifestaciju postavši centar dijalekatske književnosti. Poslednjih godina objavljeno je više knjiga na dijalektu, a poseban dopirinos daju Niš, Vranje, Leskovac, Pirot i Vlasotince. Posebno me raduje da ima dosta mlađih autora koji se ne stide svog zavičajnog govor”, objasnio nam je Saša Stanković, profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu.
Promocija zbornika „Ete takoj“ održana je u prepunom dvorištu Kuće Bore Stankovića, a pored urednice Slađane Nedeljković govorili su saradnici na projektu: profesorka Ana Mitić Stošić iz Vranja, pesnikinja Davorka Flego iz Pazina u Istri i Saša Stanković.


” Moja ideja bila je da okupim sve one stvaraoce koji i danas čuvaju, neguju i upijaju tu melodičnost svog dijalekta. Vranje, Leskovac, Vlasotince, Niš, Beograd, Novi Sad, Knjaževac, Varaždin , Zagreb, Osjek, Zadar, Split, Podgorica, Kumanovo, Skoplje samo su neki od gradova odakle su se javili ljudi koji pišu na dijalektu, čuvajući nemerljivo bogatstvo maternjeg jezika”, istakla je na otvaranju promocije Slađana Nedeljković.


Potom je preko dvadeset pesnika pročitalo svoje pesme, od kojih su neki došli na promociju iz Hrvatske i Makedonije. Glumačka trupa „Optimisti” oživele je junake Bore Stankovića iz pripovetke „Večiti poljubac“ i drame „Koštana“. Brojna publika pratila je sve sa smehom i tugom. Južnjački humor izmamio je osmehe i aplauze, a nostalgične pesme o pustim selima i minulim danima i poneku suzu. Svi učesnici dobili su zahvalnice, a povelju za najoriginalniju pesmu bujanovački pesnik Miroslav Veličković.
” Treba reći da je odmah po objavljivanju zbornik „Ete takoj“ privukao je pažnju RTS-a i drugih nacionalnih medija, a usledio je poziv da se promoviše u Beogradu. U planu su promocije širom Srbije i jedna u Hrvatskoj “, rekao nam je na kraju razgovora mladi vlasotinački profesor Saša Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare