Peleta ima, toplane u Srbiji imaće i mazut

NIŠ

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla tokom boravka u Nišu odgovarajući na pitanja novinara da peleta u Srbiji ima „većinski“, odnosno ima ga na 80 odsto mesta gde se prodaje, dok ga na 20 mesta nema ili ga kompanije sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija.

„Mi već imamo poprilične količine peleta koje su zaplenjene, upravo zbog toga što su određene kompanije pokušavale nešto da izvrdaju, ali većinski ga ima“, istakla je Mihajlović prilikom obilaska dispečerskog centra niške Elektrodistribucije.

 Prema njenim rečima  110.000 domaćinstava u Srbiji greje se na pelet, a milion domaćinstava na ogrevno drvo.

                         „Kontrole prodavaca paleta i ogrevnog drveta će se nastaviti  kako bi sva domaćinstva imala dovoljno tih energenata za predstojeću zimu. I dalje ostaju na snazi sve odluke Vlade Srbije koje se tiču peleta, uključujući i odluku ograničavanju maloprodajne cene“, kazala je Mihajlović.

                       Mihajlović je dodala da za toplane u gradovima i opštinama u Srbiji koje koriste mazut imaju obezbeđene dovoljne količine za predstojeću zimu, dok je za one koje koriste gas, ali mogu da ga zamene mazutom, potrebno još 13.000 tog energenta.

                        „U robnim rezervama imamo tu količinu mazuta i toplane će ga dobiti. Ni jedna toplana neće ostati bez mazuta zato što mi ne znamo kako će izgledati zima i da li će gas stvarno doći ili neće ili će biti tehničkih problema“, kazala je Mihajlović i dodala da će biti nabavljene dodatne količine mazuta da bi ih u robnim rezervama bilo toliko da mogu da se iskoriste ukoliko zatreba.

                     „Ne vidim brigu za mazut, kao što ne vidim ni za derivate. Ostaje pitanje dotoka gasa, da li će to da funkcioniše, kao što funkcioniše danas“, kazala  je Mihajlović.

                          Ona je pozvala sve gradjane, ustanove, preduzeća i lokalne smaouprave da štede struju kako bi što manje novca iz budžeta bilo izdvajano za uvoz struje.  Mihajlović je istakla da električna energija sada na tržištu ima cenu od preko 500 evra po megavat času.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare