Pčelarstvo za celu porodicu

????????????????????????????????????

LESKOVAC

Šestočlana porodica Stanić iz Šišinca živi od pčelarstva, kojim se Dragan bavi dvadesetak godina, a znanje I ljubav prema ovom poslu, nasledio je od oca sa višedecenijskim iskustvom pčelara.

Ova delatnost je na jugu Srbije vrlo perspektivna I unosna, ali I nedovoljno razvijena, konstatuje gradonačelnik Goran Cvetanović.

Za neke je pčelarstvo još uvek hobi, beg iz gradske vreme, prilika za opuštanje u prirodi, razonodu koja donosi dodatne prihode. Za Staniće, izvor egzistencije, od koga se, priznaje vlasnik gazdinstva Dragan, može vrlo pristojno živeti:

” Ovim poslom se bavi čitava porodica. Osim mene, tu su moji roditelji, supruga i dva sina i vrlo je važno da imamo I uživamo u ovom poslu. Sa komšijama voćarima, oko tretiranja biljaka,  nemam nikakve probleme, jer se dogovaramo i na kraju svi od pčela imamo koristi. Drago mi je da lokalna samouprava podstiče nas pčelare u opremi, jer to  mnogo znači mladim ljudima, koji ulaze u ovaj posao. Jablanički okrug ima prirodu koja, što se ove privredne grane tiče, ni izdaleka nije iskorišćena.U pčelarstvu je velika perspektiva, pa koristim priliku da pozovem početnike u ovom poslu da mi se jave, jer sam voljan da im pomognem da pokrenu posao, poklonio bih im rojeve i dao poneki savet.

Stanići su još jedan primer porodica, koje zahvaljujući marljivosti, posvećenosti poslu I zajedničkom radu, napreduju I razvijaju se.

Grad Leskovac takve proizvodjače poštuje i podržava, kaže gradonačelnik Goran Cvetanović:

” Danas smo ovde, kako bismo promovisali ovu tešku i zahtevnu delatnost, koja, s druge strane, može biti i veoma unosna. Stanić je 2015. godine dobio nagradu ”Proizvodjač godine”, jer je već tada važio za pčelara sa velikim brojem društava. On godišnje proizvede i do 1o tona pčelinjih proizvoda, ali i dalje marljivo uči, edukuje se i prilagodjava zahtevima tržišta i novim proizvodnim trendovima, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović, poželevši porodici Stanić da ostvari želju I brendira svoj med.

Stanići stacionarne pčelinjake imaju na nekoliko lokacija, ali poseduju I vozilo, kojim pčelinja društva, u potrazi za kvalitetnom pašom,  sele sa lokacije na lokaciju, od Vlasine, do Radana. Osim čistog meda, proizvode I mleč, propolis, ali I med sa saćem I sušenim voćem.

Nenad Stefanović, savetodavac Poljoprivredne stručne službe I predsednik Udruženja pčelara ‘’Leskovac’’, ističe da će, posle nekoliko loših, 2018. godina, po pitanju prinosa biti bolja, ali ni blizu rekordnih. Kvalitet meda sa ovih prostora je, medjutim, vrlo dobar I može se meriti sa najvalitetnijim na svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare