Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan posetio Niš

NIŠ

 

Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan deseti posetio je danas Niš u kome se sreo sa patrijarhom Irinejem.

U Sabornom hramu Silaska Svetog duha na apostole u Nišu dočekao ih je veliki broj sveštanika SPC, na čelu sa niškim Vladikom Arsenijem, vernici, gradski zvaničnici učenici bogoslovije i veliki broje školske dece.

Visokog gosta su dočekali i gradonačelnici Niša, Pirota i Prokuplja, Darko Bulatović, Vladan Vasić i Aleksandar Simonović, predsednici niških gradskih opština, komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simovića, Komandant žandarmerije, Načelnika policijske uprave i drugih zvaničnika.

Episkop niški Arsenije izrazio je posebnu radost zbog prve posete jednog antiohijskog patrijarha Eparhiji niškoj .

 

„Ono što vekovima povezuje naša dva naroda i naše crkve jeste ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, pred kojom je Sveti Jovan Damaskin bio isceljen, dodavši joj u znak blagodarnosti treću ruku ,a koju je Sveti Sava doneo u Manastir Hilandar na Svetoj gori Atonskoj“, rekao je Vladika Arsenije.

Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan je rekao da njegov narod voli svoju crkvu,  čuva svoju veru i ne želi da izađe iz svoje zemlje.

On je govorio i o onome što se  dešava sa hrišćanima na Bliskom istoku, posebno u Siriji.  

Pre posete Nišu dva patrijarha su obišla Pećku patrijaršiju, manastir Visoke Dečane, Gračanicu na Kosovu i Metohiji  a u Crnoj Gori cetinjske i manastir Svetog Vasilija Ostroškog.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare