Pašalić: Novinari senzacionalističkim izveštajima mnogo veću štetu nanose deci žrtvama nasilja

LESKOVAC

Tokom početka pandemije Kovida 19  i vanrednog stanja uvedenog zbog toga, broj građana koji se obratio zaštitniku građana bio je povećan 20 puta, rekao je danas u Leskovcu zaštitnik građana Zoran Pašalić odgovrajući na pitanje dopsinika FoNeta da li ej u vreme korone bilo više obraćanja građana njegovoj kancelariji.

„Mi smo tada radili od 8 do 22 časa, a posle tog vremena su bili uključeni naši mobilni timovi, kako bi ti problemi bili rešeni. Smatram da smo to uspešno rešili, što pokazuju i istraživanja koja su posle rađena“, dodao je on.

Po njegovim rečima najčešće žalbe su se odnosile na ograničenje kretanja.

„ Osobe koje trpe nasilje su morale biti oslobođene toga, kako bi mogle da odu od onoga od koga trpe nasilje“, smatra Pašalić i dodaje da tu spadaju i „ posete onim osobama o kojima se neko stara, posete roditelja koje imaju pravo da posećuju svoju decu, što se najčešće dešava tokom vikenda, oni su bili uskraćeni za to pravo“.

On je rekao i da su ljudi iz njegove kancelarije išli u posete neuslovnim romskim naseljima u čitavoj Srbiji, da vide da li su oni tretirani na pravi način“, reka je on.

Na pitanje FoNeta da li s enešto promenilo u radu institucija socijalne zaštite i samog resornog ministarstva, na šta ej on imao mnogo primedbi, Pašalić je rekao da je bilo malo zaposlenih u institucijama socijalne zaštite.

„Mi smo u oktobru 2020. godine uputili dopis ministarstvu, odgovor smo dobili 2021. i povećan je broj zaposlenih. Ne kažem da je taj broj adekvatan, ali je svakako veći nego što je bio ranije“.

„Ja sam ovde upravo zato što institucija zaštitnika građana ima vrlo mnogo dodirnih tačaka sa institucijama socijalne zaštite. Građani dolaze u Centar za socijalni rad, ali i kod zaštitnika građana kada sve druge institucije koje su trebale da reše njihov problem su zakazale“, objansio je svoje prisustvo na konferenciji u Leskovcu.

Podvukao je da je važnost socijalne zaštite u periodu tranzicije nešto što on stalno potencira.

„Period tranzicije je učinio da one grupe građana koje su najosetljivije trpe i najveće probleme. To se naročito pokazalo za vreme vanrednog stanja, kada smo mogli tačno da osetimo koje socijalne grupe moraju da budu posebno tretirane i da se poboljša njihov položaj“, dodao je Pašalić.

Po njegovim rečima „period posle 2000-te godine je učinio da najsiromašniji građani, a to su osobe sa invaliditetom, deca, stara lica, trpe najveće probleme tog perioda“.

„ Zato su ovakvi skupovi izuzetno važni kako bi se socijalna zaštita podigla na najveći mogući nivo. Pomaka ima, ali mora biti još bolje“, konstatovao je on.

Rekao je i da posebno želi da se obratim medijima, koji izveštavaju o osetljivim temama, kakva je recimo, nasilje nad decom.

„ Mi iz institucije zaštitnika građana smo razgovarali sa decom koja su preživela teško nasilje i to na njihov zahtev. Rečenica koju ću uvek pamtiti je od strane jednog deteta koje mi je reklo da sve ono što je doživelo u stvarnosti je mnogo manje oštetilo od onoga kako je to bilo prikazano u medijima“, rekao ej on.

Upozorio je da „taj senzacionalistički pristup ovakvim događajima često može da trajno ošteti dečju psihu“.

„ Zato molim novinare da, svojim pisanjem ne postavljaju senzacionalistički, nego da daju informaciju koja je neophodna. Na žalost, mnogo senzacionalizma je prisutni, pogotovo u svrhu podizanja tiraža“, konstatovao je Pašalić. Leskovac je domaćin dvodnevne nacionalne konferencije “Odgovorni prema građanima” koja se održava u organizaciji Udruženja pravnika socijalne zaštite Republike Srbije „Argument“ i Komora socijalne zaštite Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare