PAS SA ČIPOM IZ NIŠA PRONADJEN NA LESKOVAČKIM ULICAMA

LESKOVAC

 

Prošle nedelje započeta je sterilizacija pasa lutalica smeštenih u azilu u Turekovcu. Za ove namene iz gradske kase izdvojeno 500.000 dinara. Po Zakonu o javnim nabavkama sprovedena je nabaka male vrednosti, a od tri ponude izabrana je ponuda veterinarske ambulante „Đura vet“. Iako je grad dao novac za sterilizaciju ženki, vršiće se naizmenično i strlizacija ženki, i mužjaka.

Nakon sterlizacije, ako objašnjava pomoćnik direktora u JKP „Komunalac“ Vladimir Sinadinović, životinje se vraćaju u azil, gde su im obzbeđeni uslovi za oporavak, koji kod lutalica traje nekoliko dana.

U zagrejanoj prostoriji psi se čuvaju šest dana, obezbeđena im je dovoljna količina hrane, zadovoljavajući higijenski uslovi.

 

Radimo po nalogu komunalne inspekcije, ali i bez naloga, na osnovu telefonskih poziva građana, ističe Sinadinović. Trenutno je u azilu smešteno 400 pasa, koju su pod dvadesečetvoročasovnim nadzorom, što znači da nisu prepušeni sami sebi. Hrane ima, kažu, više nego dovoljno, uzima se iz Predškolske ustanove, Ustanove za starije o dorasle, Doma učenika, Bonice, ali i privatnih restorana, iz Groša, Cap capa, Zlatnog

 

Svi mi koji radimo sa životinjama njihovi smo ljubitelji. Nastojimo da odvojilo jače pse od slabijih, ženke od mužjaka, ali bez obzira na svu pažnju povremeni incidenti su mogući. Sa psima iz azila nemamo nikakvih problema. Oduvek su naš najveći problem bili vlasnički psi, jer su oni više na ulici nego napušeni psi.  U takvim slučajevima očitavamo čip i javimo vlasniku, a dešava se da vlasnik ne želi da uzme psa. Takvi psi se ubrzo opet nađu na ulicu, znači, najveći problem je ljudski faktor, kaze Sinadinovic.

Još jedan veliki problem su psi koji iz drugih gradova, najčešće Niša, na volšeban način dospevaju kod nas.

Oduvek se znalo da se to radi, ali je nedavno stigao i dokaz, naime, uhvaćen je pas sa čipom iz Niša, čiji se vlasnik odmah javio. Kako je dospeo u Leskovac, možemo samo da nagađamo – turističkim vozom svakako nije, objasnjava Sinadinovic.

 

Kompletna tekst u leskobvackom nedeljniku Nova Nasa rec

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare