GIZ I OPSTINA PIROT POCINJU SARADNJU

 

PIROT

Jedna od prvih opština u Srbiji koja je izrazila čvrstu opredeljenost za unapređenje energetske efikanosti u stambenom sektoru jeste opština Pirot.

Prvi korak ka tom cilju je pregled i analiza postojećeg stambenog fonda, a zatim i procena potencijalnih ušteda energije, predlog adekvatnih mera za energetsku sanaciju zgrada, te definisanje narednih koraka i nosilaca aktivnosti.

U tom smislu, predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić, i vođa tima GIZ Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, Renate Šindlbek (Renate Schindlbeck), potpisali su danas Memorandum o saradnji, čime je i zvanično obeležen početak saradnje na polju izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Na ovaj način opština Pirot će biti među prvim opštinama u Srbiji (uz Vrbas, Ivanjicu i Sokobanju) koja će imati pregled postojećeg stambenog fonda i biti u prilici da ozbiljno planira različite programe rehabilitacije stambenih zgrada. Poboljšanje energetske efikasnosti postojećih stambenih objekata, kao i projektovanje energetski efikasnih zgrada, su među vodećim prioritetima savremenog društva, naročito imajući u vidu da stambeni sektor ima najveći potencijal za uštede.

Statistički podaci ukazuju da je potrošnja energije u Srbiji je više nego dvostruka u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Prema zvaničnoj statistici, zgrade troše oko 40% ukupne finalne energije, pri čemu čak oko 61% otpada na stambene zgrade.

Neki od osnovnih ciljeva Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost Republike Srbije za period 2013-2015. su smanjenje potrošnje energije za zagrevanje i hlađenje objekata, očuvanje neobnovljivih izvora energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ovi ciljevi se prvenstveno mogu ostvariti pravilnim projektovanjem objekata i planskom energetskom sanacijom postojećeg stambenog fonda i to pre svega na lokalnom nivou.

U okviru Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, pod pokroviteljstvom Vlade Savezne Republike Nemačke, između ostalog, pruža stručnu i tehničku pomoć odabranim lokalnim samoupravama u izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte.

Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju 1,6 milijarde evra dok je putem EU fondova donirala dodatnih 520 miliona evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.

Kako je izjavila Renate Šindlbek, vođa tima GIZ projekta „Lokalni akcioni biće dobra osnova za planiranje različitih programa sanacije, ali i apliciranje u dostupnim donatorskim i nacionalim fondovima“.

Ona je takođe istakla da Memorandum predviđa angažovanje stručnjaka različitih profila i blisku saradnju GIZ-a i lokalnih eksperata, pri čemu je planirano da akcioni plan Opštine bude finalizovan najkasnije do maja iduće godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare