Partnerstvo za otvorenu upravu

VLASOTINCE


Vlasotinačka opština je pored lokalnih samouprava Lapova, Novog Pazara, Bele Palanke i Sombora, jedna od pet opština u Srbiji koja je deo pilot projekta ,,Partnerstvo za otvorenu upravu”, čija je danas bila promocija i tema razgovora u velikoj sali opštine Vlasotince.
Ova inicijativa uspostavljena je radi podrške vladama u cilju unapređenja transparentnosti i odgovornosti same vlasti, borbe protiv korupcije, osnaživanje građana i učešće javnosti, kao i korišćenje novih tehnologija radi unapređenja upravljanja i usluga.
Dragana Brajović, koordinator u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekla je da je cilj
ove incijative uspostavljanje podrške vladama, a sve u cilju u pružanju i davanju mogućnosti građanima da uzmu puno učešće javnim u raspravama.


Predstavnik opštine Vlasotince, Marinko Đorđević u svom kraćem obraćanju prisutnima, rekao je:

  • Opština Vlasotince je, inače, poslednjih godina implememntirala niz aktivnosti kojima je svoj rad učinila transparentnijim, i tako, osim praktikovanja uobičajnog mehanizma učešća građana u donošenju odluka, kao što je javna rasprava, postoji niz drugih ,,alata” koje smo primenili u praksi. To su, pre svega, prikupljanja inicijativa i predloga građana preko mesnih zajednica, zatim putem opštinskog sajta, društvenih mreža, Lokalnog akcionog plana za učeše građana u donošenju odluka o trošenju prikupljenog novca od poreza na imovinu i kroz svakodnevni kontakt sa građanima. Mislim da je dobro podsetiti da je opština Vlasotince usvojila Lokalni antikorupcijski plan i da slede aktivnosti kojima će se omogućiti njegova primena u praksi – istakao je Marinko Đorđević, ispred lokalne samouprave Vlasotinca.
    Zbog radnih obaveza, promociji se nešto kasnije pridružio i u raspravi koja je je poprilično potrajala uključio i predsednik vlasotinačke opštine, Zoran Todorović, koji je rekao, da su izabrani odbornici, ti, koji treba da budu u stalnom konktaktu sa svojim ljudima iz najbližeg okruženja gde, inače, zajedno žive, a da potom, zahteve i probleme, ,,donose” u sam lokalni parlament kako bi se pristupilo rešavanju svega onoga što muči same građane. on je rekao da je samo u infrastrukturu u prošloj godini utrošeno 1,9 milijardi dinara i da je sve što se radilo bilo je javno i da je dostupno.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare