“Parking i garaže” preuzimaju obaveze “Metroparking juga”

LESKOVAC

Članovi Gradskog veća Grada Leskovca na svojoj 127. sednici su razmatrali 16 tačaka dnevnog reda, od kojih je najviše pažnje privukao predlog Odluke o davanju saglasnosti „Metroparkingu“ za ustupanje ugovora koji ova firma ima sa Leskovcem. Između Grada Leskovca i firme „Metroparking“ doo Beograd i „Metroparking jug“ doo Leskovac u 2009. godini potpisan ugovor o obavljanju komunaklne delatnosti održavanja javnih prostora za parkiranje i rešenje stacionarnog saobraćaja na teritoriji Grada Leskovca. U međuvremenu su potpisana i tri aneksa ugovora (2012., 2015. i 2018. godine). Obrazlažući predlog Dragan Nikolić, šef Odeljenja za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, je rekao da u skladu sa članom 42 ugovora „Metroparking“ doo Beograd je podneo skupštini Grada Leskovca zahtev za davanje saglasnosti za ustupanje ovog ugovora privrednom društvu „Parking i garaže“ doo Leskovac.

„Uz zahtev za dostavljanje predloga ugovora o prenosu udela „Metroparknig jug“ doo Leskovac i pisma o namerama privrednog društva „Parking i garaže“ Leskovac u kome oni izražavaju svoj pristanak da stupe u pravni položaj „Metroparking“ doo Beograd i da u svemu odgovaraju i izvršavaju ugovorene obaveze za poverene komunalne delatnosti. Oni su i izrazili spremnost za unapređenje ove komunalne delatnosti kroz izgradnju nadzemnih i spratnih garaža, kojima bi se u znatnoj meri povećao broj parking mesta, usavršavanjem softvera i postavljanjem digitalnih tabli sa tačnim brojem slobodnih parking mesta, omogućavanjem kupovine karata na drugim mestima i drugim putevima, a ne samo porukama mobilnim operatireima. Članom 4 stav 3 Zakona o komunalnim delatnostima propisano je da jedinica lokalne samoupravne uređuje u skladu sa zakonom uslove obavljanja komunalne delatnosti, prava i obaveze korisnika komunalne usluge, obim i kvalitet usluga i način vršenja nadzora nad obavljanjem ove komunalne delatnosti. Člano 145 stav 1 Zakona o obligacionim odnosima propisano je da svaka strana u dvosmernom ugovoru može, ako na to pristane druga strana, ustupiti ugovor trećem licu koje time postaje nosilac svih njenih prava i obaveza.“

Jovana Vučković Pejčić, pravni zastupnik Privrednog društva „Parking i garaže“ doo Leskovac, rekla je da je ova firma zainteresovana za kupovinu kapitala od Privrednog društva „Metroparking“ doo Beograd koja ima 100% vlasništva nad kapitalom „Metroparking jug“ doo Leskovac.

„Moji klijenti su iskazali zainteresovanost da se jave kao kupci kapitala, ali da pre svega razviju jedan partnerski odnos sa gradom, da se zajedno u saradnji sa svim nadležnim organima grada radi na unapređenju ove komunalne delatnosti. Mi smo želeli da se kroz jedan transparentni postupak pojavimo kao kupci, a ne kroz statusne promene na koje smo imali pravo.“

U diskusiju se uključio i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je rekao da je komunalna delatnost upravljanja javnim parkiralištima u gradu predata putem ugovora o javno-privatnom partnerstu firmi iz Beograda „Metroparking“ bez ravnoteže interesa.

„Sve je prevagnulo na strani privatnog partnera. Od osnivačkog uloga u iznosu od 500 evra, do vozila pauk koji je uzet na lizing, dobio monopol na posao koji vredi nekoliko miliona dinara. Odluka skupštine je bila da se delatnost poveri na 25 godina, iako je bilo definisano da je maksimalni rok do 25 godina, što znači da je moglo i manje. Neko drugi je napravio izvor na maksimalni iznos godina. Podsetiću i da, kada se pravio taj famozni ugovor koji su svi kritikovali, formirala je jedna radna grupa, u kojoj sam bio i ja. Na prvoj sednici, kada je diskutovano da li je to u interesu grada da se uradi ili ne, moj stav je bio potpuno jasan. Sve što je u privatnim rukama ima boljeg titulara, bolju odgovornost i lakše funkcionisanje. Uostalom, imali smo ranije iskustvo kada je „Parking servis“ bio u vlasništvu grada, znamo kako je poslovao i kakve je dubioze pravio, a da ne govorimo o povlašćenima koji nisu snosili nikakve konsekvence za nepravilno parkiranje. Na toj sednici je moj stav bio jasan – ja kao lekar specijalista nisam kompetentan da pričam i razmatram o saobraćaju u našem gradu, da mogu da utvrdim cene i benefite za grad, ali o samom kvalitetu ugovora treba da se izjasne inžinjeri saobraćaja. Moja sugestija nije prihvaćena i ja sam se povukao iz komisije nakon tog prvog i jedinog sastanka kojem sam prisustvovao. Posledica njihovog rad je da ste dobili ugovor na najveći mogući broj godina, 25, dobili ste loš ugovor i tu je upravo ono što sam rekao da nema ravnoteže interesa između privatnog partnera i Grada Leskovca. E, sad, razlika između njih i nas je što mi ne pričamo bajke o profitu od pola miliona evra godišnje, jer su to imaginarne cifre. Pa što bi neko prodao nešto gde ima toliku zaradu? Kao što vidite, ugovor je na 100.000 evra. I svako može da se javi i ponudi 500.000 evra! Ja bih svakom ko ponudi više dao da on uzme.“

Cvetanović je izneo i još neke podatke, rekavši da je grad u početku samo preuzeo obaveze, a vršioc komunalne delatnosti je u ovih 12-13 godina sve komunalne delatnosi koje su vezane za „Parking servis“ su stečeni resurs.

„Korišćene su javne površine bez adekvatnog ekvivalenta nadoknade. Za razliku od prethodnika, mi ugovor koji smo zatekli nismo pasivno posmatrali, nego smo potpisali smo dva aneksa. Prvi je omogućio da nešto poboljšamo, ne dovoljno, ali ipak smo poboljšali status grada u tom javno-privatnom partnerstvu. Promenili smo sve ono što je propušteno u početku, od toga da je propušteno da vlasnik „Parking servisa“ treba da investira 33 miliona, a do skupštine molim nadležne službe da provere koliko je uloženo za ovo vreme od tih para. Novi privatani partner mora da zna da će on biti taj koji će morati da ispuni ove uslove i da investira! A taksativno je bilo definisiano da u roku od šest meseci treba da bude investirano 14,88 miliona, u roku od 18 meseci 8 miliona, u roku od 30 meseci 10 miliona. I sve je to bilo pre nego što smo mi preuzeli odgovornost. Oni čak i ono što su potpisali nisu realizovali, nego smo ih mi naterali na to. Sve što smo radili s naše strane bilo je usmereno ka uređenju nekontrolisanog i nefunkcionalnog javnog prostora, pre svega unutar i oko okruženja stambenih zgrada u samom centru grada i u samom gradskom jezgru. Na taj način smo povećali broj parking mesta, uredili građevinsko zemljište na adekvatan način i napravili jednu solidnu fumkcionalnu celinu u urbanom delu. Ugovorili smo i veći prihod u korist grada od naplate karata za parkiranje. Ono što je bilo 10% u drugom aneksu je bilo 30%, a onda je opozicija koja sve te ugovore izglasala, potpisala i realizovala rekla da je to loš profit. Aneksom tri smo potpisali da profit gradu bude 50%, ali i utvrdili olakšice za građane kojima se desi da prvi put načine prekršaj ili ako plate u roku od osam dana… Ne znam da li je to dovoljno, ali smo mi uspeli da oni krenu sa realizacijom onih 30 miliona i ono što očekujem od budućeg vlasnika da budu odgovorni i da unesu pozitivne promene.“

Na ovoj sednici izveštaj o radu gradske uprave Grada Leskovca za period januar-decembar 2019. godine podneo je Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Boban
Boban
4 godine pre

Pravi potez!
Da grad poput Leskovca ne moze samostalno da organizuje parkiranje vozila je vise nego li cudna odluka.
Samo treba objaviti ko je doneo 2009. tu, po grad, stetnu odluku.
Da se ne bi ponovo kandidovao za neku funkciju.

problematicno
problematicno
4 godine pre

Kao prvo postoji sukob interesa, odnosno zloupotreba politicke moci, jer je zastupnica u srodstvu sa suprotnom stranom koja odlucuje, koja glasa kupovinu.
Drugo, zasto vecnici podignu ruku, odlucuju o sudbini gradjana a nijednog novinar ne sme da pozove i prozove sa pitanjem Sta su glasali, Kako glasi izglasani dokument, Koji je njihov licni stav jer je glas licne prirode, dakle Kakav je njihov licni stav o problematici i kako ce njihova odluka unaprediti delatnost u korist gradjana.
Vi, mi, svi znaju da su vecnici glasacka masina i niko ih ne proziva na odgovornost, cak ni kad su ovakve odluke u pitanju. Oni morjau da imaju licnu odgovornost, da mi probudite svest, da trazite da zarade platu. Na sta lici da sef kaze kad dizu ruku? Propitajte ih, testirajte sutra nekog telefonom i snimite odgovor. Veze nemaju sta su glasali! Kako se zove takvo postupanje?

gvoždjara
gvoždjara
4 godine pre

Evo priznajem, lingvistički je žestoko napredovao!
A sada kada je konačno naučio da se “malenkos'” izgovara sa T na kraju reči, red je da nauči i da se ne kaže “inžinjeri”, već inženjEri. 🙂

Sofi Marso
Sofi Marso
4 godine pre

Normalno je da se firme kupuju i prodaju uz postovanje zakonskih normi. A cilj treba da bude kvalitetno obavljanje komunalne delatnosti, bezbednost gradjana i finansijska dobit za preduzece i grad Leskovac.

Dance
Dance
4 godine pre
Odgovori  Sofi Marso

Kipi li ti neku ili samo tvoj sef? Vrati se na onaj portal gde si zaduzena da hvalis sefa. Lopine

Milan Markovic
Milan Markovic
4 godine pre
Odgovori  Sofi Marso

Sendvic za gospodju, bravo!