Pariska dekleracija za bolji status osoba sa HIV-om

  NIŠ

  Savet za zdravlje je doneo odluku da se Skupstini Grada preda inicijativa za usvajanje Pariske deklaracije, kojom bi se resursi lokalne samouptave iskoristili za postizanje boljih uslova registracije, lečenja i života osoba inficiranih HIV virusom. Niš ni u tom smislu nio drugi grad u Srbiji koji je potpisao ovu dekleraciju jer je za sada to učinjeno jedino u Somboru.

                  „Poznato je da je  HIV epidemija vodeći i globalni javno zdravstveni problem koji se  rešava zajedničkim akcijama i aktivnostima i vladinog i nevladinog sektora“, kaže  profesor dr Biljana Kocić, načelnik Centra  za kontrolu i prevenciju zdravlja Instituta za javno zdravlje u Nišu.  „Institut za javno zdravlje u Nišu sagledava i sprovodi mere  kada je u pitanju HIV infekcija na  području Nišavskog i Topličkog upravnog okruga pa i grada Niša. Najveći broj inficiranih potiče sa teritorije grada Niša, 91 posto, da je nezaštićeni seksualni put vodeće  rizično ponašanje koje nas uvodi u HIV infekciju, da su  prisutni sve mlađi uzrasti. Od 20 do 49 godine života je preko 80 posto inficiranih. Nezadovoljni smo procentom onih koji se po prvi put  detektuju sa HIV infekcijom jer gotovo polovina već ima simptome  side što je otežavajuća okolnost za sve mere prevencije koje se nude u današnjem trenutku“.

                    Profesor dr Biljana Kocić kaže da je važno i to da je  svaki treći   egzitirao u periodu od  1987.godine do  danas.

                   „Ako imamo u vidu globalni pristup ovom problemu mnogo toga se i uradilo do danas. Ciljevi kojima težimo do 2020.godine su da  90 posto inficiranih bude dijagnostikovano u stadijumu HIV infekcije dok još nemaju simptome bolesti,  da 90 posto njih bude na terapiji  i da 90 posto tih osoba ima nemerljive virusne čestice u krvi.  Postoje i određeni podaci koji pokazuju da se ove godine taj poslednji cilj i postigao na globalnom nivou do nekih 73 odsto. Dakle približavamo se cilju, ali smo još daleko od njega“, istakla je dr Biljana Kocić.

                    Na teritoriji Nišavskog upravnog okruga 188 osoba je do sada u registri, od toga je  133 sa teritorije grada Niša, što je 91 procenat, 29 posto je ezitiralo do sada, 65 posto je inficirano nezaštićenim seksualnim putem. Ono što je nisko  to su podaci vezani za davaoce krvi i trudnice jer se  više ne beleži njihov procenat , a ispod  jedan posto su i korisnici droga i nema transmisije  sa majke na dete.

                    O Pariskoj dekleraciji se govori od 1.decembra 2014. godine kada su u Parizu gradonačelnici gradova  usvojili da se treba potruditi da svi ciljevi 90 – 90 – 90 budu usvojeni. Pariska dekleracija podrazumeva ukjučivanje lokalnih samouprava  u rešavanju ovog problema, a o tome kako to učiniti govoro prpfesor dr Branislav Tiodorović, predsednik Saveta za zdravlje.

                 „ Ono što je ideja na svetskom nivou je da se ovaj problem približi lokalnim samoupravama jer to može da da najbolje rezultate.  Ljudi se međusobno znaju i to može da utiče na smanjenje diskriminacije, a loklana samouprava najbolje može da obezbedi i ekonomske uslove koji su neophodni. Više se može uraditi i na zdravstveno vaspitnom radu. U tom smislu velika je uloga i veliki uticaj lokalne samouprave. U sve to moraju da se uključe i obrazovne institucije“, istako je dr Branimir Teodorović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare