Parastos stradalima u akciji “Oluja” večeras u Sabornom hramu u Nišu

NIŠ

Srpska pravoslavna crkva Eparhija Niška u saradnji sa SUBNOR-om organizovaće danas od 18 sati u Sabornoj crkvi parastos namenjen svim prognanim i stradalima u akciji “Oluja”. Parastos se održava u saglasnost  predsedništva na čelu sa predsednikom SUBNOR-a Srbije generalom Vidosavom Kovačevićem i  uz saglasnost državnog sekretara Miodraga Kapora. Parastos se ove godine prvi put održava u Nišu, ali će se održati i u još nekoliko gradova u nekoliko okruga. Centralno obeležavanje se doržava u Novom Sadu.

         Parastos se održava povodom godišnjice akcije organizovane od strane hrvatske vojske, u kojoj je mnogo Srba proterano i stradalo.

        Parastos će služiti episkop niški  Arsenije.

       „Svake godine na nivou Srbije zajedno sa rukovodstvom Republike Srpske obeležava se ovaj strašni događaj i taj datum, 4.avgust, kada je 250.000 Srba proterano sa teritorije Republike srpske Krajine“, kaže Anđelko Milićević, pukovnik u penziji, član predsedništva SUBNOR-a Srbije i koordinator za juoistočnu Srbiju i Rasinski upravni okrug.

       Milićević dodaje da srpski narod mora da gaji kulturu sećanja i da  se ono što se goddilo srpskom narodu mora da se nađe u knjigama i naša deca  to da znaju.

      „Srpskom narodu su ostala tri zavetna cilja. Prvi ga obavezuje da se uvek bori za slobodu kao najveću vrednost, drugi zavetni cilj je da se bori za istinu i pravdu, a treći zavetni cilj obavezuje srpski narod da čuva trajno sećanje na ratno zlo koje je pretrpeo. Sve dok postoje ta tri cilja, žalja za slobodom, istinom i pravdom, za trajnim sećanjem, živeće srpski narod i u budućnosti koliko god ona bila neizvesna i teška“, ističe Milićević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare