Papa: Svetu je hitno potreban mir

NUR SULTAN

Papa Franja doputovao je u višednevnu posetu Kazahstanu, gde je na sastanku sa civilnim vlastima i diplomatskim korom u Nur Sultanu ukazao na hitnost kojom je svetu potreban mir i “povratak harmonije”.

Na 38. apostolskom putovanju van Italije, papa je rekao da sećanje na Kazahstan nosi “slavnu istoriju kulture, čovečanstva i patnje”, podsetivši na logore i masovne deportacije koje su se desile “u istoriji zemlje”.

Uprkos tome, “Kazahstanci nisu dozvolili da ostanu zatočenici ovih nepravdi: sećanje na vašu izolovanost dovelo je do duboke zabrinutosti za uključivanje”, kazao je papa.

Poglavar rimokatoličke crkve pozvao je na harmoniju između azijskog i evropskog kontinenta.

Ocenio je da 550 etničkih grupa i više od 80 jezika, uz istorijske, kulturne i verske osobenosti, čine Kazahstan “jedinstvenom multietničkom, multikulturalnom i multireligijskom laboratorijom i otkrivaju njen poseban poziv da bude zemlja susreta”.

Papa Franja je objasnio da je u Kazahstan došao da bi istakao “važnost i hitnost tog aspekta susreta, čemu su religije posebno pozvane da doprinesu”.

Verska sloboda, dodao je, predstavlja najbolji kanal za građanski suživot.

Poslednjih meseci u zemlji je počeo proces demokratizacije, “sa ciljem jačanja nadležnosti parlamenta i lokalnih vlasti i, uopšte, veće raspodele vlasti”, što je zahtevan proces i zahteva istrajnost, “bez okretanja unazad”.

Papa je ocenio da Kazahstan, zbog pozicije geopolitičke raskrsnice, ima “fundamentalnu ulogu u smanjenju broja sukoba”.

Pontifeks je, misleći na globalnu posvećenost miru, pohvalio odricanje Kazahstana od nuklearnog oružja i njegove napore da razvije energetsku i ekološku politiku, usredsređenu na smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i ulaganje u čiste izvore energije.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare