Pametne zgrade- pametni grad

NIŠ

U cilju smanjena utroška ekeltrične energije niške start ap kompanije koje posluju u Naučno tehnološkom parku Niš ponudile su idejna rešenja koja su pre svega namenjana stambenim zajednicama. Njihova rešenja  za unapređenje energetske efikasnosti  predstavljena su profesionalnim upravnicima stambenih zgrada na konferenciji „Pametna zgrada- pametni grad“ koja je održana u Naučno tehnološkom parku u Nišu. Na konferenciji je bilo reči o održivim zgradama i energetskoj efikasnosti, ekonomskoj održivosti stambenih zgrada ali su predstavljena i inovativna rešenja  članova NTP-a.

                            „Naučno tehnološki park Niš je sa svojim partnerima  ušao u organizaciju ove konferencije zbog činjenice da u parku postoje kompanije koje mogu da  ponude rešenja sa primenom u svakodnevnom stanovanju. Ovde je konkretno ideja da se stambenim zgradama  ponude rešenja koja bi olakšala život stanarima a sa druge strane bi se uštedela i energija što je danas jako atraktivno. Rešenja su različita i kreću se od energetski efikasnih stvari do klasične upotrebe  napredne tehnologije kroz upotrebu pametnih ormarića, sistema za obaveštenja građana, pametnih sistema za kontrolisanje sistema bezbednosti u zgradi“, kazao je Miloš Grozdanović, pomoćnik direktor NTP Niš.

                          On je dodao da je činjenica da se u Nišu radi na mnogo stvari za koje ljudi nisu čuli ne samo u Nišu već i u Srbiji.

                          „Trudićemo da građanima predstavimo sva ona rešenja koja su primenljiva jer su već probana  u đivoj laboratoriji i nekim većim kompanijama kao i u NTP-u.Neke kompanije su već na tržištu ne samo u Srbiji već i u zemljama Evrope. Kada smo krenuli u ovu konferenciju došli smo do saznanja da su oni koji upravljaju zgradama veoma zainteresovani za primenu novih rešenja jer će im to olakšati  posao a građanima omogućiti neke pogodnosti za koje oni sami nisu ni svesni“, dodao je Grozdanović.

                            Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je usvojen prošle godine pruža dosta mogućnosti za uređenje stanovanja u stmbenim zgradama.

                           „Udruženje profesionalnih upravnika u zgradama smatra da je smo već duboko zagazili u eru digitalnih tehnologije i one nama pružaju alate da poboljšamo rad, pre svega u delu  ingormisanja. Glavni problem u našem poslu je nedostak informacija i komunikacije izmešu nas i vlasnika. Ono što mi želimo da obezbedimo zahteva odgovarajuće investicije, a sa druge strane zahteva i informisanost stanara“, kazao je Tolica Đorđević, profesionalni upravnik iz Niša. On je dodao da već postoje značajni potencijali za sprovođenje energetske efikasnosti ali da bi se to uradilo u tome treba da učestvuju grašani Niša.

                   U projekat pametna zgrada- pametni grad uključena je i Regionala privredna komora Niš.

                   „Zakon o stanovanju i upravljanju zgrada podrazumeva da svi oni koji su vlasnici imovine imaju odgovornost za stanje te imovine. Neka imovina koja bi mogla  da utiče na bezbednost drugih građana mora da se sanira. Stupanjem na snagu ovog Zakona i svega  što je usledilo nakon toga stanovanje u našoj zemlji se dosta unapredilo. Svakako da ima mesta za dalje poboljšanje. Vlasnike stanova će to koštati ali je to nešto je neophodno jer u imovinu mora da se investira da ne propadne i da ne ugrozi i tuđu imovinu“, kazao je Aleksandar Milićević, direktor RPK Niš.

                    Niške kompanije se nadaju da će nihova idejna rešenja dobiti praktičnu primenu ne samo u Srbiji već i u Evropi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare