Ove godine za finansiranje mera energetske sanacije 34 miliona dinara

NIŠ

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Niš raspisala je javni poziv za građane koji se odnosi na finansiranje mera energetske sanacije.Javni poziv će biti otvoren do 15.oktobra za sve građane ali i stambene zajednice u Nišu koje mogu da konkurišu za ove mere. Obzirom da je za 11 mera izdvojeno 34 miliona dinara javnim pozivom biće obuhvaćeno oko 300 domaćinstava što je za 100 domaćinstava više u odnosu na prošlu godinu. Stambenih zajednica prošle godine nije bilo, a prema rečima Ivana Pavlovića iz KLER-a i na nivou Srbije je bilo tek nekoliko stambenih zajednica koje su konkurisale za neku od mera energetske sanacije.  Važno je napomenuti da i građani koji su ostvarili neko pravo po javnom konkursu, recimo nabivili su kotlove ili su konkurisali za neku drugu meru energetske sanacije, mogu konkurisati i ove godine.

                       „Ovim putem pozivamo sva domaćinstva u Nišu koja bi želela da zamene stolariju, da rade na termo izolaciji, da rade na termoizolaciji ispod krovnog pokrivača, domaćinstva koja  žele da zamene svoje peći kotlovima na pelet ili gas. Poziv je upućen svima koji žele da nabave  toplotne pumpe ili kolektore za dogorevanje  tople  vode, da se jave na ovaj poziv“, kazao je Ivan Pavlović iz KLER-a.

                      Dodao je da u prethodnih 12 meseci sproveden prvi ciklus investicija u oblasti energetske sanacije.

                       „U direktnoj komunikaciji sa korisnicima došli smo do saznanja šta je građanima do sada najviše smetalo da se prijave za neku od mera i koje su njihove primedbe i sugestije. Ovim javnim pozivom izašli smo građanima u susret i birokratije je dosta pojednostavljena kako bi građani za kraće vreme prikupili dokumentaciju a samim tim izdvojili i manje sredstava za to. Po službenoj dužnosti KLER će pribaviti uverenje od  lokalne poreske administracije da li je porez plaćen ili ne, a sa  druge strane nabavićemo i list nepokretnosti za sva domaćinstva koja se budu prijavila na javni poziv“, istako je Pavlović.

                     Opšti uslovi koje svi građani koji podnesu  zahtiv moraju da ispune su obrazac koji popunjavaju, lična karta svih članova domaćinstva ili kopije zdravstvenih knjižica za maloletna lica u domaćinstvu zajedno sa  izjavom da podnosioc zahteva živi na toj adresi, zatim kopija računa električne energije, poresko uverenja zbog vlasničke strukture i predračun privrednog subjekata koji je izabran a koji se ptijavio na konkurs za privredne subjekte i nalazi na listi izabranih.

                       „Kada se radi o stambenim zajednicima i za njih su uslovi pojednostavljeni. Bitno je da imaju da su  na skupštini stanara doneli odluku o tekućem ili investicionom održavanju gde je data saglasnost za određenu meru, da se popune folmulari, kopije ličnih karata i predračun privrednog subjekata“, objasnio je Pavlović.

                        Dokumentacija za prijavljivanje može da se preuzme na šalterima Gradskog uslužnog centra , a biće dostupna i na internet adresi Grada Niša kao i na sajtu KLER-a u delu mediji. Sve potrebne informacije mogu se dobiti i od zaposlenih u KLER, a pitanja se mogu poslati i na mejl adresu KLER-a.

                        „Prošle godine smo imali veliki broj prijavljenih građana, a ove  godine očekujemo još veći broj jer su sredstva koja ulažemo duplo povećana. Za ove mere imamo 34 miliona  dinara imamo za ove mere. Kada se radi o pojedinačnim sredstvima potrebno je napomenuti da Grad Niš i Republika daju do 50 posto ukupnih sredstava po prijavi. Za nabavku stolarije građani mogu da konkurišu do maksimalnih 140 000, za termoizolaciju do 100  ili 200. 000 dinara, ili do 2000 dinara po metru kvadratnom površine, za kotlove se dobija 85 i 95 000 za kondenzacione kotlove na gas i kotlove na biomasu i 250.000 za toplotne pumpe i 140.000 dinara za solarne kolektore“, kazo je Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare