“Otvorena vrata” opservatorije na krovu PMF-a

NIŠ

Posle duže pauze AD Alfa i Laboratorija za astrofiziku, astronomiju i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a u Nišu otvaraju svoja vrata za sve zainteresovane ljubitelje astronomije I organizuju teleskopska posmatranja.

                           Tokom narednih nedelja, dok vremenski i posmatrački uslovi dozvoljavaju, teleskopska posmatranja će biti organizovana za male grupe, najviše 5-10 ljudi, sa krova PMF-a uz obaveznu prijavu i tačno dogovaranje termina. Nakon prijave kontaktiraćemo Vas u vezi mogućih termina, za grupu je potrebna samo jedna prijava.

                       U planu je da posmatranje budu moguća 1-2 puta nedeljno. Predviđeno vreme za svaku grupu je 20-30 minuta. Večernje posmatranje će biti organizovano d 21 i 1 sat iz ponoći, a dnevno od 10 do 17 sati.

                       „ U slučaju velikog interesovanja prednost će imati oni koji se ranije prijave. Za večernje posmatranje planirano je posmatranje Meseca, Jupitera, Saturna ili nekih drugih zanimljivih objekata, dok je za dnevno posmatranje planirano posmatranje aktivnosti Sunca  kroz specijalan solarni teleskop“, kažu u AD Alfa i dodaju:

                     „ Takođe, tokom dnevnih posmatranja zainteresovani posetioci moći će da vide različite fotonaponske  panele koji se nalaze na krovu PMF-a, i kroz razgovor sa nastavnicima i saradnicima Departmana za fiziku i Laboratorije za solarnu energetiku upoznaju sa principom njihovog rada i primenom PV sistema za dobijanje električne energije u urbanoj sredini“.

                  “Otvorena vrata opservatorija” organizovana su u okviru projekta “Kako dohvatiti zvezde?” koji realizuje AD Alfa, u saradnji sa Laboratorijom za astrofiziku, astronomiju i astrobiologiju Departmana za fiziku PMF-a u Nišu, uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke. Realizacija projektnih aktivnosti počinje danas, 15. septembra, i trajaće 13 meseci, do 15. oktobra 2023. godine. U ovom period, osim naučno-popularnih predavanja i posmatranja na PMF-u planirane su posete školama u Nišu i okolini, kao i jednodnevni program “Budi astronom na jedan dan” namenjen učenicima srednjih škola i njihovom upoznavanju sa praktičnim radom u astronomiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare