Otvoreno pismo predsednika Vojnog sindikata Srbije Vučiću

 

NIŠ

Prvostepeni Vojnodisciplinski sud u Nišu, 17. januara, doneo je presudu protiv Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije, nezavisnog pravnog lica.

Osudjen je zbog govora i iznošenja stavova organizacije, čiji je zakonski zastupnik, a „sve suprotno članu 46. Ustava Srbije, Zakonu o radu i medjunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Srbija kao država“, navodi se u otvorenom pismu Novice Antića predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, komandantu Vojske Srbije.

Pismo je upućeno, kako kaže Antić, povodom „sramne i neustavne presude neustavnog, prvostepenog Vojnodisciplinskog suda u Nišu“.

Ovo je prva presuda za verbalni delikt na našim prostorima od 1983. godine, kao i presedan u novijoj pravnoj istoriji u Evropi, navodi Antić.

„Osudjen sam zbog mišljenja i javnog govora na zakonom organizovanim i nikad zabranjenim javnim okupljanjima gradjana o onome što inače svi u Srbiji znaju. Pred neustavnim Vojnodisciplinskim sudom, osudjena je sloboda govora! U tom kazamatu, koji je pod kontrolom načelnika Generalštaba, generala Ljubiše Dikovića, na najsramniji način pljunulo se na sve anomalije u Vojsci Srbije, na koje je Vojni sindikat Srbije ukazivao, što mu je i dužnost. I to na dan kada nam pravednike sa našeg Kosova i Metohije ponovo dovoze u mrtvačkom sanduku“, piše Antić.

General Diković je, kako ističe Antić u pismu, pokazao svoj trag samovlašća, samovolje, neznanja, sujete, poltronstva, zloupotrebe nepostojećih sudova, najgore vrste privatizacije Vojske Srbije i to „u trenutku kada su konačno napravljeni pozitivni koraci izmedju Vojnog sindikata Srbije i Ministarstva odbrane da se reše elementarni problemi pripadnika Vojske Srbije, da se izradi osnov za potpisivanje Kolektivnog ugovora“.

„Poslednji je čas da se uloga i rad generala Dikovića preispita, kao i poverenje koje (ne)uživa medju potčinjenima i njegov značajan doprinos u mobingu potčinjenih, odlivu kadra, spletkarenju, pisanju friziranih izveštaja koji se i Vama predstavljaju, prikrivanju krivične odgovornosti i da se povrh svega oceni njegova elementarna sposobnost da li je u stanju da vodi četu, a kamoli Vojsku Srbije na mestu načelnika Generalštaba u ovom osetljivom trenutku kada nam je novi balkanski rat na pragu“, naveo je Antić.

Izmedju ostalog, on ističe i da će se Vojni sindikat Srbije, u ovom trenutku, uzdržati od pozivanja svojih članova i gradjana na ulicu, uprkos brojnim pozivima da se to što pre učini.

„Sačekaćemo da vidimo kako ćete Vi u ovom trenutku komandovati. Ukoliko ta komanda i ovaj put izostane, znamo šta nam je činiti“, upozorava Antić Vučića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare