Otvorena strip izložba „Can for Balkans

LESKOVAC

Balkanska smotra mladih strip autora, najstariji festival u regionu, ove godine se održava po jubilarni 25. put. S tim u vezi, aktivnosti Balkanske smotre održavaće se čitave godine, a započete su otvaranjem internacionalne izložbe „CAN FOR BALKANS“. Ova izložba je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji i Muzeju stripa u Briselu u Belgiji. Reč je o verovatno najvažnijoj izložbi na Balkanu u ovom trenutku, jer ona, sem nagrađenih radova na velikom internacionalnom konkursu za strip sa temom „Balkan kroz istoriju”, donosi i detaljan digitalan pregled istorijskog stripa u Rumuniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji. O značaju izložbe „CAN FOR BALKANS ” najbolje svedoče činjenice da je kroz nju srpski strip po prvi put ušao u jednu od centralnih svetskih strip-institucija, Muzej stripa u Briselu, kao i podatak da ju je za 17 dana, koliko je u Muzeju stripa bila postavljena, videlo oko 30. 000 posetilaca iz čitavog sveta.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da se naš grad bogatstvom talenata koje poseduje odlično predstavlja u svetu.

„Podjednako je važno i što svet dovodimo kod nas, a tome značajno doprinosi Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ na čelu sa Markom Stojanovićem, jer se zahvaljujući manifestacijama koje organizuje za Leskovac na daleko čuje. U prilog tome govori i ova izložba za koju sam čuo da je trenutno najvažnija izložba na Balkanu i predstavlja projekat stvaranja mreže istorijskog stripa na Balkanu.“

Pre same izložbe održano je više pratećih manifestacija, kao što je promocija zbornika tekstova o stripu sa juga i jugoistoka Srbije pod nazivom „Jug i strip u teoriji”, koji je priredio i uredio Marko Stojanović, a objavila Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan”.

Zbornik donosi radove 23 strip-teoretičara iz Dimitrovgrada, Babušnice, Pirota, Niša, Leskovca i Surdulice, a na promociji je učestvovao i vodeći strip-teoretičar Srbije Slobodan Ivkov. Održan je i Okrugli sto „Balkan u stripu, strip na Balkanu”, na kome su učestvovali ljudi iz sveta stripa Rumunije, Belgije, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, ali i predstavnici stripa zemalja koje nisu učestovale u projektu, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

U Akademiji strukovnih studija Južna Srbija, odsek za tehnološko-umetničke studije održana je aktivnost pod nazivom „Otvoreni strip-atelje”, u kome su okupljeni strip-crtači iz Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije demonstrirati svoj proces rada okupljenim studentima Akademije strukovnih studija Južna Srbija, Odseka za industrijski dizajn tekstila i odeće Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i učenicima Škole za tekstil i dizajn.

U Leskovačkom kulturnom centru održana je velika debata na temu istorijskog stripa u Srbiji, Rumuniji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, na kojoj su gosti bili dr Aleksandar Uzelac, saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, dr Aleksandar Vačkov, bugarski strip-autor i istoričar, Vladimir Stevanović, viši kustos Narodnog muzeja u Leskovcu i arheolog, Klub istoričara i studenata istorije „11. Januar” pri Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i Podružnica Društva istoričara Srbije „Dr Stojan Novaković” .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare