Otvorena “Rosa” škola roditeljstva u Nišu

????????????????????????????????????

NIŠ

Otvaranjem 20. škole roditeljstva zaokružen dugoročni projekat Rosa vode i Ministarstva zdravlja i najavljena dalja podrška roditeljima i bebama

U Domu zdravlja u Nišu, otvorena je Rosa škola roditeljstva, jedna od najvećih od ukupno 20 škola koje su osnovane u protekle tri godine u okviru zajedničke saradnje Rosa vode i Ministarstva zdravlja. Zahvaljujući novim školama više od 5.000 beba i njihovih roditelja širom Srbije dobijaće značajnu podršku na putu ka sigurnom roditeljstvu.

„Ponosni smo što smo otvorili dvedesetu po redu ROSA školu roditeljstva. Otvaranjem škola roditeljstva u gradovima i opštinama širom zemlje, sistemski je osnažena postojeća  mreža škola, a budući roditelji su dobili podstrek i pomoć onda kad im je najpotrebnija. Fokusirani smo na to da primarna zdravstvena zaštita ostane najveći oslonac roditeljima i zajedno sa Rosa vodom sprovodimo aktivnosti koje pružaju sigurnost u periodu proširenja porodice, što je preduslov za zdravo odrastanje i vaspitanje dece. Rosa voda je već celu deceniju naš partner kada su najmlađi u pitanju i planiramo da vrlo brzo nastavimo sa sličnim inicijativama.“, izjavila je Dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje, Sektor za javno zdravlje i programsku zaštitu

Škola roditeljstva u Nišu jedna je od 20 koje su otvorene u okviru inicijative pokrenute 2015. godine. Osim Niša, ove godine podršku su dobili roditelji iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Bečeja, Boljevca, Rume, Opova, Vršca, Užica i Koceljeve, a u protekle dve godine, i mame i tate u Ubu, Vranju, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Bojniku i Batočini.

„Škole roditeljstva su mesta gde buduće mame i tate pronalaze sigurnost i uče kako da se snađu u novim ulogama. Veliku zahvalnost za uspešnost misije škola roditeljstva dugujemo građanima, koji od 2010. godine podržavaju inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja i doprinose da roditelji širom Srbije budu spokojniji i spremniji za nove uloge. Sada kada smo zaokružili projekat, veoma smo ponosni na postignute rezultate i energiju koju smo svi zajedno uložili, posebno kada znamo da pružamo podršku bebama i roditeljima. Rosa će i u narednim projektima koje priprema nastaviti da podržava ono što je važno – porodicu i buduće generacije dece.“, izjavila je Julija Žigić, predstavnica ROSA vode.

U novootvorenim Rosa školama roditeljstva budući roditelji dobijaju stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta. Tim škole čine pedijatar, ginekolog, stomatolog i patronažne sestre, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji imaju priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi bebe, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare