Otvorena izložba slika Save Šumanovića

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru priređena je izložba slika pod nazivom „Sava Šumanović majstor iz Šida“. U LKC-u očekuju da izložbom jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih umetnika prve polovine 20-og veka nadahnu leskovačku likovnu publiku, stvaraoce i đake umetničkih i drugih škola. Posetioci mogu da vide i dokumentarnu građu i lične predmete Save Šumanovića. Najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, a Jovana Lakić, direktorka ove galerije, rekla je da je ova izložba izbor najznačajnijih dela iz kolekcije ove galerije.

„Predstavljamo 28 umetničkih dela i deo dokumetnarne građe. Želja nam je da publiku pre svega upoznamo sa životom Save Šumanovića , ali i da je zainteresujemo i podstaknemo i privolimo da dođe u Šid i upozna se za bogatim kulturnim nasleđem koje tamo baštinimo.“

Lakićeva je posetioce i provela kroz postavku, a okupljenima se obratio i državni sekretar Ministarsva kulture Miodrag Ivanović.

„Opus Save Šumanovića obuhvata oko 800 slika i 400 crteža i skica. Kroz njegovo stvaralaštvo mogu se ispratiti svi stvaralčki trendovi od impresionizma, preko simbolizma u najranijim radovima, do ekspresionizma i kubizma. Šumanović svaki pravac koristi, ali ne doslovce već kroz svoju prizmu i kombinujući ono što mu u datom trenutku najviše odgovara pre svega psihički i emotivno.“

Izložbu je otvorio predsednik Privremenog organa Goran Cvetanović rečima da su ljubitelji umetnosti u Leskovcu, ali i celog jugoistoka Srbije dobili priliku da uživaju u remek delima neprocenjive vrednosti i značaja.

„Ali, ništa ne dolazi slučajno. Naši sugrađani su već navikli da u svom gradu pogledaju vrhunske izložbe, koncerte, festivale… Organizuju se i razni filmski i muzički festivali koji su na kulturnoj mapi Srbije obeleženi kao najprestižniji. Leskovac svoju kulturu smatra brendom, a kulturne insistucije su ovenčane nagradama za svoja dela.“

Zainteresovani će ovu izložbu moći da pogledaju u narednih mesec dana. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Oi!
Oi!
2 meseca pre

Ova izložba je, što bi se reklo II liga u odnosu na izložbe u većim gradovima. Kao grad samo glumimo kulturu i krijemo se iza zvučnih imena. Uživao sam i u ovim Savinim slikama, ali pravi doživljaj je stati pred njegovom Pijanom lađom, Doručkom na travi, a posebno pred Kupačicama je praavi užitak i doživljaj. Jedna jaka trojka, onako profesorski, za ovu izložbu u Leskovcu.

ukus
ukus
2 meseca pre

okrečili u sivo onako svetski muzejski što bi rekli ali sad vam ove pločice svetlo sarenkasto sive liče sto posto na pločice iz wc-a.