Otvorena izložba slika  “Igra života” autora Aleksandre  Ane Mikarić u Kulturnom centru Medveđa

MEDVEĐA

Povodom Svetog Trifuna i “Dana zaljunljenih” večeras je u Kulturnom centru opštine Medveđa otvorena izložba slika pod nazivom “Igra života” u tehnici ulje na platnu.

Direktor Kulturnog centra ,Nebojša Jakšić je u uvodnoj reči predstavio gošću prisutnoj publici. Aleksandra Ana Mikarić rođena je u Leskovcu 1988 godine a njeno porodično poreklo dolazi iz Medveđe. Njen talenat je oblikovan i nadograđen pohađanjem umetničke škole Keika Gonzalez tokom boravka i studiranja u Južnoj Americi nakon čega je započela profesionalnu afirmaciju. Anin mentor, profesor i umetnik Miodrag Elezović umnogome je uticao na njen  današnji stil i tehniku. U svojoj biografiji beleži niz značajnih samostalnih izložbi, zajedničkih predstavljanja, brojnih umetničkih kolonija kao i učešće na internacionalnim projektima od čega je možda najinteresantnije učešće u Istarskom svemirkom programu „Vidulini“ kada je autonomnim svemirskim letelicama poslala svojih 12 umetničkih slika u svemir.

Obraćajući se publici, mlada umetnica se zahvalila na toplom prijemu i velikoj zainteresovanosti javnosti u Medveđi za njen rad. Istakla je da je to druga u nizu izložbi za planiranu turneju kojom će obići Srbiju. Krenula je iz južne Srbije, najpre iz Vlasotinca a sada i Medveđe.  Na samom kraju zvaničnog predstavljanja, Aleksandra Ana Mikarić je izrazila spremnost da u buduće može i hoće  da pomogne svojim radom  kulturnu ponudu u Medveđi.

Profesor Zoran Vuković iz leskovca otvarajuči izložbu, istakao je da on prati razvojni put Aleksandre  Ane Mikarić od najranijih dana I da se još sada može zaključiti da je pred njom blistava umetnička karijera. Pozvao je gražane Medveđe da uživaju u ovim jedinstvenim slikarskim delima.

O izložbi je kritiku napisao Istoričar umetnosti, slikar i istaknuti likovni kritičar , Zdravko Vučinić :

„Kod nje se uočavaju zamašne veličine platna, koje prekrivaju uskomešani aktovi, upriličeni neobičnim, krajnje naglešenim pokretima. Oni lebde ili se slobodno kreću kroz prostor. Pozadna je zatvorena. Prekrivena je širokm, lelujavim, raznoliko obojenim, duginim, suptlno stilizovanim trakama. Njihov primat je istaknut da kad- kad zalaze u prvi plan zahvatajući celu površinu slikane ravni. Na taj način se prostiru poput osobene optičke datosti, koja ne ugrožava dojam celine, već upotpnjuje i bogati jedinstvo kompozicione predstave.

Iako se promišljanje Aleksandre Ane Mikarić, zasniva na iskustvu klasčnog poimanja slike, svi elementi njenog delanja, od forme, boje, detalja i odnosa oblika, traju kao produkt individualne svesti umetnice, zapravo, njene neumitne potrebe da uspostavi vlastit izražajni kod. Uz to, ona pokazuje potrebu da traži i tumači vreme u kome deluje, čime obeznajuje svet naznaka kojima je okružena u kojima nalazi podsticaje slojevitom tematskom likovnom nadahnuću.

Za razliku od sveprisutnijih tendencija u savremenoj praksi, koje se udaljavaju od tekovina domaće umetnosti, slike Aleksandre Ane Mikarić se utapaju u sled primarnih aspekata srpske umetnosti, koju prati težnja povratka vrednostima tradicionalnog izraza, oličenog u lepoti forme i oblika. Snažni, koliko sinhronizovani tokovi poteza te vidno uspostavljeni kolororitički efekti, u stilskom pogledu, Anu svrstavaju u široku porodicu ekspresoničkih htenja.“

Izložba će biti otvorena do 22.02.2022 godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare