Crta traži proveru spiska birača po prebivalištu

BEOGRAD

Posmatračka misija Crte uputila je zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije da se na sajtu ministarstva, pored već postojećih mogućnosti uvida u delove biračkog spiska, omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim adresama.

“Unosom jedinstvenog matičnog broja, kao i broja lične karte, birač bi na ovakav način dobio uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja, kao i imena i prezimena prijavljenih lica. U cilju zaštite podataka o ličnosti, pretraga bi bila moguća samo za mesto prebivališta birača koji radi proveru, ali ne i za druge adrese”, navodi se u saopštenju.

Kako se u poslednje vreme sve češće govori o manipulacijama biračkim spiskom, takozvanom “uvozu birača” ili naseljavanju novim biračima pojedinih opština i gradova, uvođenjem ove dodatne kontrole doprinelo bi da se otklanjanju sumnje u zloupotrebe i kompromitovanost biračkog spisaka, dodala je Crta.

U saopštenju se ocenjuje da već dugo vremena među građanima vlada veliko nepoverenje u birački spisak i da prema istraživanju Crte 60 odsto građana smatra da s biračkim spiskom nešto nije u redu i sumnjaju u njegovu ispravnost.

“Upravo zbog toga, svaki napor uložen u povećanje transparentnosti biračkog spiska, vodeći računa o zaštiti podataka ličnosti, naročito pred predstojeće izbore za predsednika i narodne poslanike, biće od velike važnosti prilikom ocene kvaliteta izbornog procesa u Srbiji”, ističe se u saopštenju.

Posmatračka misija OEBS/KDILJP je posle izbora 2020. godine kao prioritetnu preporuku istakla izlaganje biračkog spiska javnosti na uvid i kontrolu.

Kontrolisanim i ograničenim objavljivanjem podataka o biračima po mestu prebivališta, vodeći računa o zaštiti podataka o ličnosti, Crta veruje da bi se prostor za spekulacije o manipulacijama biračkim spiskom značajno smanjio, a time doprinelo izgradnji poverenja građana u birački spisak, dodaje se u saopštenju

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare