Otvorena izložba radova nastalih na likovnim kolonijama Pigmalion

NIŠ’

„Dela koja su pred vama grupisana su u tri celine od kojih je dominantna grupacija dela gde je ženski akt provokacija za umetnika ne samo kao fizička pojava već i kao jedan mogući nedosanjani san, kazala je redovni profesor Fakulteta umetnosti mr Katarina Jovanović otvarajući izložbu radova nastalih na likovnim i fotografskim kolonijama „Pigmalion“ u selu Tamnjanica nadomak Niša. Ove kolonije specifične su po tome što umetnici stvaraju u poljima lavande i smilja podno Suve planine.

                     Izložba je otvorena  u Koncertno-izložbenom prostoru niškog Fakulteta umetnosti  i trajaće do 26. decembra. Umetnici čiji su radovi izloženi su Stojan Milanov, Nebojša Đuranović, Dejan Deki Milivojević, Slavoljub Radivojević, Jasna Opavski, Petar Mošić, Ivana Milev, Ivan MIlenković, Biljana MIlenković, Marija Zdravković, Milan Todić, Izidor Tomaž Perko, Vladimir Vojvodić, Narcis Kantardžić, Milan Đakov, Andreja Leko, Milan Tvrdišić, Mihael Milutinović, Vladimir Lalić, Filip Mirazović, Vuk Vučković Miša Vemić, LJuba Popadić, Naod Zorić, Katarina Nedeljković i Aleksandra Branković.

                     Mogu se videti i dela umetnika koji se u realističkom maniru okreću saznavanju prirode. Dela ostavljaju prostor publici da u njima dosanjaju deo svojih snova ili svojih iskustava. Treća grupaciju čine apstraktna dela koja to opet nisu do kraja i tu možemo pronaći odrežene organske sklopove i asocijativnost, kazala je profesorka Jovanović koja je istakla da ova izložba otvara vrata saradnje između Pigmalion i niškog fakuleta.

                 Pigmalion okuplja umetnike ne samo iz naše zemlje i to će za naše studente biti dragoceno iskustvo, navela je profesorka koja je podsetila i na vajarsku radionicu koja je takođe odrđana u Tamnjanici i pozvala ljubitelje umetnosti da posete jedinstveni Park skulpruta u ovom selu.

                  Pigmalion okuplja umetnike od 2017.godine  osnivač je slovenac Goražd Čuk. Sarađuju sa već afirmisanim umetnicima ali prate i  mlade, nepoznate umetnike i pružaju im podršku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare