Otvorena izložba posvećena Petru Bojoviću

 

VRANJE

 

U Domu vojske u Vranju je otvorena izložba o  vojvodo Petru Bojoviću  “Znamenja slave i časti”.

Izložbu posvećenu besmrtnom vojvodi, čoveku i legendi kouji je po svemu bio i ostao ideal kakvom srpski oficiri treba da teže, otvorio je Državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Srbije, Nenad Nerić.

“Vojvoda Bojović je simbol jedne velike stradalačke generacije koji je istrajno i do poslednjeg trenutka svog života delio zlehudnu sudbinu naroda čiji su ratni doprinosi zaboravljeni već po potpisivanju mira i koji je jedini među slavnim srpskim vojvodama na svojim leđima osetio “blagodeti države” stvorene srpskim pobedama i srpskom krvlju. Kao takav nije zaslužio da umesto slavom i sećanjem bude “ovenčan” zaboravom i potiskivanjem na margine istorije. Od presudne je važnosti ne samo prema vojvodi Bojoviću, koji je odavno uvršten u ešalon besmrtnih svetih ratnika, već i za sve nas, da se trudimo da ispravimo učinjene nepravde, jer od našeg odnosa prema precima zavisiće kakvi ćemo biti mi u večnosti. Narod koji zaboravlja ko je i odakle je nema budućnosti. Da nam se to ne bi desilo, na nama je da poštujemo one čiji su životi bili zalog naše sadašnjosti i brinemo kakvo ćemo nasleđe ostaviti onima koji tek dolaze”, rekao je državni sekretar Nerić.

Zbirka odlikovanja jednog od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata sadrži 41 odličje. Ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, zbirku koju je 56 godina čuvao,  predao je na dalje staranje Republici Srbiji, Kosta Rakić iz Beograda, povodom stogodišnice Prvog svetskog rata.

Izložba sadrži i fotografije, dokumenta, lične predmete, uniforme, oružja i druge dragocenosti iz bogate zaostavštine vojvode Bojovića. Neki eksponati, svedočanstva o vojničkom umeću i ličnoj časti Petra Bojovića, u karijeri dugoj 46 godina, pod zastavom otadžbine, u Vranju se izlažu prvi put.

Autor izložbe, kustos Narodnog muzeja u Čačku, Radivoje Bojović je istakao značaj domaćih i inostarnih odlikovanja i priznanja koja su ovom srpskom vojskovođi dodelile gotovo sve važnije evropske zemlje.

Izložba je pokušaj da se ispravi nepravda prema Vojvidi Bojoviću i oduži čoveku koji je verno služio otadžbini u najtežim trenucima. Biće prikazana širom Srbije kako bi se što više ljudi upoznalo sa zaostavštinom velikog srpskog vojvode koji je godinama bio na marginama istorije.

Događaj je počeo intoniranjem himne “Bože pravde” u izvođenju hora vranjske Gimnazije pod dirigentskom palicom Miloša Veličkovića. Stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića, kazivao je glumac Dragan Stanković uz muzičku pratnju Marte Kostić, koja je na violini odsvirala pesmu “Tamo daleko”.

Glavni koordinator gostovanja ove značajne postavke po domovima vojske u Srbiji je Media centar “Odbrana”.

Izložbu čine dve celine “Život i pobede” pripremljen u Narodnom muzeju u Čačku 2008. godine i “Znamenja slave i časti koja je nastala 2016. godine pod okriljem Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije.

Iako je ovo bio najznačajniji događaj predviđen programom obeležavanja 31. januara, Dana oslobođenja grada Vranja, interesovanje medija je bilo zanemarljivo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare