Otvorena izložba o geološkom razvoju zemljišta u Srbiji

VRANJE

„Geologija Srbije“ naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u saradnji sa Geološkim zavodom Srbije.

Reč je o prvoj izložbi takve vrste u Vranju na kojoj je kroz eksponate i mape prikazan geološki razvoj zemljišta u Srbiji, a posebno vranjskog basena.

Izložene su sedimentne, magmatske i metamorfne stene Srbije, kao i primerci okamenjenih fosilnih ostataka biljaka i životinja iz različitih geoloških perioda.

Dejan Barjaktarović, predstavnik Geološkog zavoda Srbije na otvaranju ove zanimljive izložbe je rekao da to što je izloženo predstavlja jedan promil svega onoga čime naša zemlja raspolaže.

„Srbija je u celini izuzetno bogata mineralnim, metaličnim i nemetaličnim sirovinama, geotermalnim i mineralnim izvorima. Stene su i otvorena knjiga kroz koju može da se pročita evolucija biljnog sveta na planeti“, istakao je Barjaktarović.

On je dodao da je prva postavka ove izložbe bila u oktobru 2017. godine u Beogradu i da ima promotivni i edukativni karakter.

Okolina Vranja posebno je bogata uljanim škriljcima, a područje Vranjske Banje vulkanskim ostacima, kao i mineralnim izvorima, rekla je paleontolog Geološkog zavoda Srbije, mr Slavica Đajić, jedna  od autorki izložbe.

Izložba u Vranju biće otvorena u naredne dve nedelje i posetioci će moći da vide razne vrste stena, minerala i stare geološke opreme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare