Otvorena izložba “Leskovac-Sofija preko Vekovnika”

U Leskovcu su večeras otvorene promocija I izložba „Leskovac – Sofija preko Vekovnika“, posvećene objavljivanju osmog albuma serijala „Vekovnici“ – „Kainov Soj“ na kome je srpski i leskovački scenarista Marko Stojanović sarađivao sa 12 najboljih bugarskih crtača današnjice. Reč je o svojevrsnom kuriozitetu i jedinstvenom primeru međunarodne saradnje kad se radi o stripu.

Izložbu su, u ime promocije konstruktivnih i saradničkih odnosa između srpskog i bugarskog naroda, zajednički otvorili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i generalni konzul Bugarske u Srbiji Edvin Sugarev.

Cvetanović je rekao da je više puta dokazano da umetnost spaja ljude i produbljuje odnose među narodima.

„To pokazuje i primer Leskovca i Sofije, koji su još pre dve godine postali pobratimski gradovi u oblasti stripa. Jedan od plodova te saradnje je i ovaj strip album i koji posetioci mogu i da pročitaju, jer je u celosti izložen u sklopu ove postavke. Leskovac je poznat po uspesima u devetoj umetnosti širom sveta, a potvrda toga, pored brojnih priznanja je i to što Balkanska smotra mladih strip autora svake godine obara rekorde po broju učesnika koji dolaze sa svih kontinenata,“ rekao je Cvetanović.

 

Generalni konzul Bugarske u Srbiji Edvin Sugarev rekao je da mu je  čast i zadovoljstvo otvaranje ovog događaja koji je plod saradnje srpskih i bugarskih umetnika.

„Naša dva naroda su bliska po duhu, temperamentu i poreklu i ta bliskost se ogleda i u ovoj izložbi i na stranici albuma. Kada je reč o stripu, uvek se sećamo detinjstva i likova koje smo pratili. Čini se da je to jednostavna umetnost, ali to nije tako. Strip sadrži u sebi vitalnost i može da izdrži sve pritiske aktuelnog momenta, kao što je npr. internet. Strip je jedinstvo umetnosti lika i dijaloga i ostavlja utisak koji se dugo pamti. Svojom kratkoćom i dinamikom sjajno se uklopio u današnje vreme. Očekivalo se da će izgubiti na svojoj aktuelnosti razvojem digitalne tehnologije, međutim strip opstaje uprkos svemu. Često možete videti ljude koji čitaju stripove, a ne knjige na putovanjima. Našli su način da prevaziđu tenzije i pritiske savremenog sveta. Upravo zbog toga strip ima budućnost i potencijal i na u tome se ogleda uloga umetnika iz Bugarske i Srbije koji to mogu da sprovedu u delo,“rekao je Sugarev.

izlozba-stripa-otvaranje-2 izlozba-stripa-otvaranje-1

Marku Stojanoviću je uručena i nagrada za doprinos razvoju i popularizaciji bugarskog stripa koja nosi ime bugarskog umetnika Aleksandra Veljkova.

Stojanović je objasnio i kako je došlo do toga da kompletan strip za ovu “Vekovnicu” crtaju bugarski autori.
„Zahvaljujući Balkanskoj smotri mladih strip autora otkrio sam da postoji sjajna ekipa autora u Bugarskoj za čiji rad uopšte nisam znao. Čak ni ogromna većina strip autora u Srbiji nije znala šta se radi u Bugarskoj. Kad smo se upoznali, lako je bilo sporazumeti se na tom našem „stripovskom“ jeziku. 2012. sam bio na otvaranju Prve nacionalne izložbe bugarskog stripa u Sofiji i tada mi se javila ideja da uradim jedan album „Vekovnika“ koji bi crtali samo bugarski autori”.

Otvaranju izložbe prisustovavali su i bugarski crtači Petar Stanimirov, Rumen Čaušev, Evgeni Jordanov, Aleksandar Vačkov, Ivan Berov i Todor Hristov, koji su tokom izložbe pred posetiocima, uživo, demonstrirali svoj proces rada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare