Otvorena izložba Gustava Klimta

VRANJE

 

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je dokumentarna putujuća izložba jednog od najvećih austrijskih slikara Gustava Klimta, preteče moderne.

Postavka kojom se obeležava 155 godina od rođenja velikog umetnika sadrži 15 panela koji kroz tekst i reprodukcije umetničkih dela i fotografije prate ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva.

Njegove slike se s pravom smatraju oličenjem duha optimizma koji je obeležio rađanje doba moderne, rekla je otvarajući izložbu v.d. direktorke Narodnog univerziteta, Gordana Dimitrijević.

„U delu Gustava Klimta ogledaju se naučna i umetnička dostignuća koje su obeležile njegovo vreme. Kroz njegove radove možemo pratiti reazvoj umetnosti od „rim štrase“ perioda do početka apstraktnog slikarstva. Njegov kreativni doprinos i stil koji je razvio, utabali su put njegovim mlađim savremenicima, Egonu Šileu i Oskaru Kokoški“, rekla je Dimitrijevićeva.

Prisutnima se obratila i većnica za kulturu, Zorica Jović koja je izrazila zadovoljstvo dobrom posećenošću izložbe, što znači, kako je rekla, da Vranje pored svih ostalih manira ima i duh  poštovalaca i ljubitelja slikarstva.

Izložba je premijerno prikazana pre pet godina povodom jubileja, 150 godina od rođenja velikog slikara. Zahvaljujući saradnji sa austrijskim Kulturnim forumom i Ambasadom Austrije u Srbiji, Narodni univerzitet je uspeo da organizuje ovu izložbu u Vranju, koja je pre toga bila otvorena u Surdulici. Vranjancima će biti dostupna naredne tri nedelje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare