Otvoren vrtić „Čarolija” u Vladičinom Hanu

VLADIČIN HAN

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić prisustvovao je danas otvaranju vrtića „Čarolija” u Vladičinom Hanu, u kojem su dogradnjom dve nove prostorije dodatno prošireni kapaciteti i obezbeđeno 40 novih mesta za decu.

Ružić je istakao da na ovaj način Ministarstvo daje podršku lokalnoj samoupravi, vaspitačima i roditeljima u obezbeđivanju dobrih uslova za rad sa mališanima i njihovo odrastanje.

U dogradnju i opremanje pomenutog vrtića uloženo je više od 23 miliona dinara, a radovi su završeni u planiranom roku, i to za samo sedam meseci.

Tokom 2021. godine za adaptaciju i opremanje tri prostorije u vrtiću „Čarolija” izdvojeno je tri i po miliona dinara, a ove aktivnosti sprovelo je Ministarstvo prosvete u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”, uz podršku Fondacije Novak Đoković, dok je kroz isti projekat opremljen i novoizgrađeni vrtić „Zvončica” u vrednosti preko dva miliona dinara, saopšteno je iz tog ministarstva.

Pored toga, kroz grant programe Projekta radi se na inkluziji što većeg broja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, pogotovo mališana iz socijalno osetljivih grupa, kao i angažovanje vaspitača za rad sa decom i njihovu edukaciju.

Do sada je za realizaciju grant programa u Vladičinom Hanu uloženo oko dva i po miliona dinara, a za njegov nastavak tokom 2023. godine izdvojeno je dodatnih milion i četiri stotine hiljada dinara.

Dogradnjom objekta dečjeg vrtića „Čarolija“ i puštanjem u rad još dve radne sobe stvorili smo uslove da svakom detetu vrtić postane dostupan, izjavio je predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Izgradnja i adaptacija vrtića deo je projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje sprovodi Ministarstvo prosvete, uz finansijsku podršku Svetske banke, putem kojeg se unapređuje dostupnost, kvalitet i uslovi predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu.

Kroz projekat se izgradnjom, dogradnjom, adaptacijom i opremanjem obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane. Projekat, takođe, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnažuje kompetencije vaspitača.

Tokom prethodne godine, svi vaspitači iz PU „Pčelica” u Vladičinom Hanu prošli su kroz mentorsku podršku i obuku u primeni Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Kroz implementaciju projekta, akcenat je stavljen i na pružanje podrške porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa. Time se podstiče uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a sve u cilju obezbeđivanja podsticajnih uslova za razvoj sve dece, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare